• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Špirić: Demokratizacija ili propast

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH smatra da BiH može bez OHR-a i da je neophodno ili demokratizovati zemlju i uspjeti ili će ona propasti

 Špirić: Demokratizacija ili propast Izvor: MONDO

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić smatra da je demokratska i evropska budućnost BiH bez OHR-a i da je neophodno ili demokratizovati zemlju i uspjeti ili će ona propasti, jer treće rješenje ne postoji.

Špirić je istakao da je potrebno da BiH dođe do kredibilne vlasti sposobne da vodi procese i bez prisustva OHR-a.

"Da bi BiH postala kredibilna zemlja i bila partner zemljama koje su članice EU ona mora da dođe do kredibilne vlasti koja može nositi procese bez OHR-a i visokog predstavnika", rekao je Špirić sinoć za BN televiziju i dodao da je to jedina budućnost za BiH i da je bolje da se ona dogodi danas nego sutra.

On je rekao da je u BiH, međutim, podijeljena situacija o ovom temi što nameće pitanje koliko je BiH zrela za odlazak OHR-a.

''Dio establišmenta iz RS smatra da jesmo, a dio bošnjačkog ili hrvatskog establišmenta misli da nismo spremni za odlazak ove kancelarije, a to samo po sebi znači podjelu zemlje", rekao je Špirić i ocijenio ovakvu situaciju u BiH kao lošu.

Špirić je rekao da će oni koji misle da OHR treba da ostane učiniti sve da prodube krizu, "jer moraju postojati razlozi zašto OHR ostaje, a ostaje jedino zato što nema spremnosti za dogovaranje".

"Stvarati velika očekivanja od OHR i međunarodne zajednice 15 godina poslije Dejtona je Božja kazna, kazna za BiH. To stvara dodatni politički parazitizam i zašto bi lideri političkih partija i dalje razgovarali o teškim i mučnim stvarima, ako to očekuju od međunarodne zajednice i OHR-a", rekao je Špirić.

On je dodao da se on lično, upravo zbog toga, zalaže da se ova institucioja zatvori što je prije moguće.

"Nema potrebe kriviti ni OHR niti visokog predstavnika, nego smo sami krivi što za sve ovo vrijeme nismo uspjeli da se riješimo `ortpedskih pomagala` u vidu ove institucije koja je pomagala da BiH prohoda", rekao je Špirić i dodao da bošnjački politički lobi želi da BiH "na invalidskim kolicima dođe do Brisela".

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE