• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Evropska BiH samo na bosanskom

Direkcija za evropske integracije BiH (DEI) prošle sedmice napravila je novi veb-sajt čiji sadržaj je moguće čitati samo na "bosanskom" jeziku.

 Evropska BiH samo na bosanskom Izvor: MONDO

Srpski predstavnici u institucijama BiH ocijenili su da Internet stranica DEI-a, osim što koči rad organa i institucija Srpske u praćenju evropskih integracija, direktno diskriminiše prava Srba i Hrvata.

Naglasili su da je ovim potezom Direkcija direktno prekršila odredbe Ustava BiH o pravima konstitutivnih naroda i ravnopravne upotrebe njihovih jezika.

Šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je za "Glas Srpske" da su Srbi generalno marginalizovani u ovoj direkciji.

"To jasno pokazuje da je Direkcija isključivo u rukama Bošnjaka i da oni ne žele da poštuju prava Srba i Hrvata. Posljedica toga je da od 120 miliona evra u 2007. i 2008. godini od evropskih pretpristupnih fondova ni cent nije stigao u RS", kazala je ona.

Navela je da predsjedavajući Savjeta ministara BiH Nikola Špirić u ovom trenutku nema mehanizme da popravi stanje u Direkciji.

"Srbi su diskriminisani u Direkciji preko koje bošnjačka politika želi da u procesu evropskih integracija oduzme što više nadležnosti od Srpske", istakla je Majkićeva.

U DEI su naveli da će u narednom periodu na njihovom sajtu biti uvedene i opcije srpskog, hrvatskog i engleskog jezika.

U jedinici za koordinaciju i evropske integracije Vlade Srpske smatraju da se sve informacije koje se tiču procesa evropskih integracija i praćenja napretka u Procesu stabilizacije i pridruživanja BiH EU, moraju učiniti dostupnim svim građanima i institucijama u BiH, pa tako i srpskom i hrvatskom narodu na njihovim jezicima.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE