• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Traži smjenu Sadovića, Lukača i Engela

Dževad Galijašević smatra da zbog nelegalne krivične prijave protiv Dodika i više lica iz RS pojedine funkcionere i zvaničnike treba suspendovani

 Traži smjenu Sadovića, Lukača i Engela Izvor: MONDO

Zbog nelegalnog podnošenja izvještaja o krivičnom djelu protiv premijera Republike Srpske /RS Milorada Dodika i više lica iz RS, kao pokušaja klasičnog političkog pritiska, ministar bezbjednosti BiH Tarik Sadović, tužilac BiH Drju Engel i pomoćnik direktora Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ Dragan Lukač trebalo da budu suspendovani sa posla do okončanja slučaja.

Ovo je danas Srni rekao član Ekspertske radne grupe za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala u jugoistočnoj Evropi Dževad Galijašević, koji smatra da je ova ''kriminalna hajka'' pokazala da, ''osim zajedničke aktivnosti koje obavljaju, bezbjednosno-obavještajne službe u BiH, pojedinačno svaka od njih, imaju i neku svoju privatnu, nacionalno motivisanu i zapadno orijentisanu aktivnost''.

''Dakle, s jedne strane, riječ je o zadovoljavanju nacionalnih interesa onako kako ih služba shvata, a, s druge strane, riječ je o zadovoljavanju interesa zapadnih država kojima uopšte ne odgovara stabilizacija stanja u procesima reformi na linijama Prudskog sprazuma'' - pojašnjava Galijašević.

On smatra da podnošenje prijave, odnosno, ''ova pravosudna hajka nije napad samo na jednu ličnost, tj. premijera Republike Srpske /RS/ Milorada Dodika, već je riječ o sistemskom i planskom napadu na cijeli politički sistem u RS, koji je jedino stabilan u BiH''.

''Napadnuto je više ljudi, gotovo cijela Vlada RS, dakle, ključni nosioci privrednog i političkog razvoja u RS, i kada bolje pogledamo tu dimenziju, vidimo da je veoma indikativno što je procedura prijavljivanja tih ljudi išla bez znanja srpskih kadrova, koji se nalaze na ključnim funkcijama u Sipi ili u Tužilaštvu BiH'' - naveo je Galijašević.

On je zapitao šta sada treba da rade direktor Sipe Mirko Lujić i glavni tužilac BiH Milorad Barašin - da li da pričaju o tome kako su zaobiđeni ili da odmah suspenduju pomoćnika direktora Sipe Dragana Lukača, odnosno tužioca BiH Drjua Engela.

''Lukač je, zapravo, lokalni obavještajac hrvatske službe i zapadnih obavještajnih službi, ratom profilisani obavještajni kadar, koji iz Sipe prenosi mnoge povjerljive informacije, te glavni izvor svih medijskih hajki u Sarajevu'' – ističe Galjašević i dodaje:

''Ako Barašin misli da je njegovo Tužilaštvo ozbiljno i reformisano neka odmah suspenduje tužioca Endrjua, koji je i zaprimio pomenutu prijavu i koji je za v.d. visokog predstavnika u BiH Rafija Gregorijana režirao cijeli ovaj slučaj, ovu sudsku farsu, neviđenu hajku.''

Galijašević smatra da bi na sličan način trebalo da reaguje i predsjedavajući Savjeta ministra BiH Nikola Špirić prema ministru bezbjednosti Tariku Sadoviću, za koga tvrdi da je ''lažni ministar bezbjednosti koji traži skidanje etikete teroriste za Safeta Durgutija i koji hapsi svog pomoćnika Vjekoslava Vukovića koji se bori protiv terorizma''.

Krivičnu prijavu protiv premijera Milorada Dodika i određenog broja ministara i drugih lica iz RS Sipa je podnijela zbog navodne štete budžetima RS i BiH od 145 miliona KM.

U prijavi, koja je vezana za određene građevinske projekte, navodi se da je učinjeno više krivičnih djela organizovanog kriminala i pranja novca.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE