• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

IZ dobila odštetu za porušene džamije

RS i Banjaluka su obavezani da Islamskoj zajednici nadoknade materijalnu štetu u iznosu od 64.762.347 KM za rušenje 16 vjerskih objekata.

 IZ dobila odštetu za porušene džamije Izvor: MONDO

Presudom Osnovnog suda u Banjaluci RS i Banjaluka dužni su platiti odštetu za džamije porušene na području grada u periodu od 1992. do 1995. godine.

"Ono što je za nas mnogo bitnije od same materijalne štete jeste da je ovom presudom prvi put, kada su u pitanju ovakvi sporovi, RS preuzela punu odgovornost za rušenje 16 vjerskih objekata Islamske zajednice u Banjaluci u periodu od 1992. do 1995. godine", rekao je advokat Islamske zajednice BiH Esad Hrvačić.

On je naglasio da je Islamska zajednica zadovoljna presudom i da očekuje da "RS neće uložiti žalbu na ovu presudu, da će dostojanstveno ispuniti sve obaveze i takvim činom preuzeti odgovornost, odnosno, ispraviti ono što je propustila da učini".

Hrvačić je objasnio da će se odšteta najvjerovatnije isplaćivati prema zakonu, koji predviđa da se sve štete nastale prije 2001. godine pretvaraju u javni dug i u nerednih 20 godine se izdaju obveznice.

"Međutim, bilo bi pošteno od RS, i pozivam njene meritorne organe, da pristupe ispunjenju svojih obaveza ne primjenjujući taj zakonski propis i da isplate minimalnu materijalnu štetu na koji je sud obavezao", rekao je Hrvačić.

Islamska zajednica je 2000. godine podnijela tužbu protiv RS i grada Banjaluke za rušenje 16 džamija na području grada, a prvo ročište zakazano je 2007. godine.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE