• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istraga u Sipi zbog prijave protiv Dodika

Dan poslije prijave protiv premijera RS Milorada Dodika i 14 osoba, u Sipi pokrenuli istragu o proceduri i načinu na koji je podnesena.

 Istraga u Sipi zbog prijave protiv Dodika Izvor: MONDO

Generalni direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH Mirko Lujić naložio unutrašnjoj kontroli Agencije da preispita postupak koji je, mimo zakonom predviđene procedure i njegovog znanja, provela grupa inspektora na čelu sa njegovim zamjenikom Draganom Lukačem, saznaje Srna iz izvora bliskih Sipi.

Lujić će, nakon izvještaja unutrašnje kontrole Agencije, preduzeti zakonom propisane mjere prema odgovornim licima, rekao je sagovornik Srne.

Državna agencija za istrage i zaštitu, bez znanja direktora Lujića, podnijela je u utorak, 17. februara Tužilaštvu BiH prijavu protiv premijera RS Milorada Dodika, nekoliko ministara i drugih lica iz RS zbog navodne štete budžetima RS i BiH od 145 miliona KM.

Tužilaštvo BiH tretiraće tužbu protiv čelnika Vlade RS kao i ostale predmete, iako nisu ispoštovane uobičajene procedure oko prijema.

Kako prenose lokalni mediji, glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin provjerio je navode o prijemu krivične prijave Sipe protiv premijera RS i ispostavilo se da je ona u Odjeljenje za privredni, organizovani kriminal i korupciju stigla u utorak, 17. februara.

Glavni tužilac nije bio na vrijeme obaviješten, jer je službenik Posebnog odjeljenja za privredni kriminal, organizovani kriminal i korupciju krivičnu prijavu primio oko 16.00 časova, navode u Tužilaštvu.

U Tužilaštvu kažu da do ovakvog propusta, prema pravilima internog kancelarijskog poslovanja, nije trebalo doći. Predaja dokumentacije stranom tužiocu u Tužilaštvu BiH pokrenula je pitanje potrebe stranih kadrova u ovoj instituciji.

"Visoki sudski i tužilački savjet  BiH će veoma brzo dati svoje mišljenje o prisustvu stranih sudija i tužilaca u Sudu i Tužilaštvu BiH", rekla je portparol VSTS-a Mirjana Popović.

Iz Tužilaštva BiH i Sipe nisu se mogla saznati imena ministara i ostalih osoba protiv kojih je, takođe, podnesen izvještaj.

Lukač nije želio da komentariše informacije o podnošenju krivične prijave protiv Dodika i još nekoliko osoba.

Prijava protiv premijera Republike SrpskeMilorada Dodika, nekoliko ministara i drugih lica iz RS-a stvar je koja se tiče nadležnih pravosudnih institucija i organa za provođenje zakona, rečeno je Srni iz OHR-a.

Portparol OHR-a Oleg Milišić rekao je da se sve strane koje su uključene u navedeni postupak moraju pridržavati i poštivati vladavinu zakona i da se institucijama mora omogućiti da rade svoj posao u skladu sa zakonom.

On je naveo da OHR ne želi komentarisati istražni proces i unutrašnja pravila Agencije za istrage i zaštitu BiHi Tužilaštva BiH i da je to stvar nadležnih institucija.

Milišić je podsjetio da je Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira na svom posljednjem sastanku u novembru 2008. godine pozvao organe i zvaničnike u BiH, uključujući i RS, da u potpunosti sarađuju sa institucijama BiH, agencijama za provođenje zakona i obezbijede neometano vršenje njihovih dužnosti u cijeloj BiH u skladu sa zakonom.

Sipa je podnijela Tužilaštvu BiH prijavu protiv predsjednika Vlade RS Milorada Dodika, nekoliko ministara i drugih lica iz RS zbog navodne štete budžetima RS i BiH od 145 miliona KM.

Banjalučki "Fokus" u izdanju za petak piše da na montiranju krivične prijave protiv Dodika već nekoliko mjeseci radi ekipa okupljena oko Rafi Gregorijana, aktuelnog v.d. visokog predstavnika, kako bi se osvetila zbog prijave koju je Vlada RS protiv njih podnijela u novembru prošle godine.

"Treba samo posložiti kockice. Mediji i institucije koji su se našli u krivičnoj prijavi koju je u ime Vlade RS potpisao premijer Dodik, sada su se našle u procesu protiv njega. FTV je prva "saznala" kako Dodik navodno bježi na Kipar, a supruga tuženog Slobodana Vaskovića, novinar Agencije Beta, Ljilja Kovačević, prva je vijest o prijavi protiv Dodika pustila u eter. Direktor Sipa ne zna ništa o prijavi, ali zato zna njegov zamjenik Dragan Lukač, koga je takođe Dodik tužio", rekao je "Fokusu" izvor iz Sarajeva.

Sipa je prošle godine izuzela iz Vlade RS dokumentaciju koja se odnosi na izgradnju kompleksa vladinih zgrada u Banjaluci u čiju izgradnju je utrošeno više od 200 miliona KM.

Radmanović: RS neće biti destabilizovana

Izvršni odbor Saveza nezavisnih socijademokrata poručio je da neće dozvoliti destabilizaciju BiH, a pogotovo rušenje Republike Srpske i pozvao je sve građane, političke partije i nevladine organizacije da pomognu u ostvarenju ovog cilja, ističući da su za to dozvoljena sva demokratska sredstva.

Predsjednik Izvršnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović rekao je da je na sjednici IO konstatovano da su na sceni u BiH antidejtonske i antievropske snage koje onemogućavaju rad i produbljuju podjele.

Radmanović je istakao da je u protekla dva mjeseca, što je kulminiralo u posljednjih nekoliko dana, otvoreno napadnut ustavni poredak BiH, a samim tim i Dejtonski sporazum i to od paralelnih linija u organima BiH, što je dovelo i do nefunkcionisanja njenih institucija.

On je prenio ocjenu IO da je to učinjeno u organizaciji sarajevskog političkog kruga kome su pomogli pojedinci iz međunarodne zajednice i da se iz toga vidi jasan napad na prudski sporazum i na sva rješenja koja vode BiH prema EU, navodeći prije svega zahtjev za ostanak kancelarije OHR-a.

"Krajnji cilj ovoga je promjena ustavnog uređenja BiH i rušenje Republike Srpske", naglasio je Radmanović.

On je konstatovao da je ponovo došlo do udara na vladavinu prava i da SNSD ostaje u bici za demokratiju i vladavinu prava i da te vrijedne principe kojima se teži, osim jednog broja političara iz BiH, uništavaju i predstavnici međunarodne zajednice. (MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE