• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusima ne treba viza za BiH

"Niko nikakvom odlukom nije uveo vize građanima Ruske Federacije i to je problem koji su izmislili mediji", tvrdi Zoran Perković.

 Rusima ne treba viza za BiH Izvor: MONDO

Građanima Ruske Federacije ne trebaju vize za ulazak u BiH, ali zato moraju imati turistički vaučer za boravak od 30 dana ili valjano pozivno pismo za boravak u BiH do 90 dana, izjavio je Srni pomoćnik ministra inostranih poslova BiH za međunarodne i pravne poslove Zoran Perković.

"Niko nikakvom odlukom nije uveo vize građanima Ruske Federacije i to je problem koji su izmislili mediji", tvrdi Perković.

On je istakao da je već devet mjeseci na snazi Sporazum BiH i Ruske Federacije kojim se uzajamno reguliše pitanje putovanja građana u obje države.

Perković je pojasnio da je prije tog Sporazuma bio na snazi sličan ugovor između između bivše SFRJ i ŠSR, kojeg su BiH i Ruska Federacija preuzele.

"Prema tome, ne postoje u tom smislu nikakva vizna ograničenja za državljane Ruske Federacije. Ali, ako se pojavi ruski državljanin koji nema ovjereno pozivno pismo od nekog iz BiH ili nema turistički vaučer, naprosto ne treba mu viza, ali bez ova druga dva dokumenta ne može ući u BiH", rekao je on.

Perković je dodao da su pripadnici Granične policije BiH vraćali sa granice ruske državljane koji nisu imali ovjeren poziv iz BiH u kojem se navodi da ga neko zove u poslovnu ili privatnu posjetu, niti vaučer kao dokaz da je kao turista uplatio hotelski smještaj u BiH.

Prema njegovim riječima, vize su potrebne za boravak ruskih državljana u BiH i obrnuto, na period duži od 90 dana i kada je riječ o radnom angažmanu.

Perković je napomenuo da se sva prašina u vezi sa vizama digla kada je "jedan ruski novinar želio da uđe u BiH, a nije imao turistički vaučer niti pozivno pismo".

"Od tada je počela priča koja nema veze sa stvarnošću. Mi od građana Ruske Federacije nismo dobili ništa u smislu protesta, a nijedan ruski građanin nije uputio pismo Ministarstvu inostranih poslova BiH u kojem bi se žalio na postupanje", dodao je Perković.

On je napomenuo da je Ambasada Ruske Federacije u BiH uputila notu Ministarstvu inostranih poslova BiH i tražila informaciju u kontekstu tih medijskih natpisa.

Perković je napomenuo da je Ministarstvo inostranih poslova BiH ponovo dalo instrukcije Graničnoj policiji BiH u vezi sa postupanjem sa građanima Ruske Federacije.

Ambasada Ruske Federacije u BiH nije željela za Srnu komentarisati problem koji je izbio početkom ove godine kada su ruski državljani vraćani sa granice BiH, napominjući da je to pitanje za Ministarstvo inostranih poslova BiH.

Dnevnik "Pres RS" objavio je 17. januara ove godine članak u kojem se navodi da je početkom ove godine više od sto državljana Ruske Federacije vraćeno sa granice BiH, te da je među njima bio i novinar Anatolij Pomorcev, koji radi za jedan od najtiražnijih listova "Ros biznis konsalting". (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE