• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lajčak zabranio odsustva ratnim zločincima

Visoki predstavnik Miroslav Lajčak donio je u petak odluku kojom se sprečava puštanje na slobodu osuđenih ratnih zločinaca, saopšteno je iz OHR-a.

 Lajčak zabranio odsustva ratnim zločincima Izvor: MONDO

Lajčak je nametnuo Amandman na Zakon o krivičnom postupku BiH kojim se onemogućava da osobe koje su osuđene za ratne zločine budu puštene na slobodu do izricanja drugostepene presude.

Kako se navodi u saopštenju OHR-a, Lajčak je donio ovu odluku kako bi zatvorio rupe u zakonima BIH i FBiH koje se omogućavale da osobe osuđene za ratne zločine imaju pravo da idu na odmor tokom izdržavanja kazne ili da se šetaju na slobodi.

“Izgledi da osuđeni ratni zločinci mogu eventualno zastrašivati svjedoke, činiti nova krivična djela, pobjeći iz zemlje ili na drugi način izbjeći služenje kazne ne mogu biti tolerisani i ugrožavaju saradnju sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju”, navodi se u saopštenju.

Bez ovog amandmana, kako ističu u OHR-u, tri osobe koje su u prvoj instanci osuđene za ratne zločine trebalo bi da budu puštene na slobodu krajem februara 2009. godine, a još jedanaest krajem aprila, bez obzira na eventualne sudske procjene da je apsolutno potrebno produžiti pritvor.

Amandman na Zakon o krivičnom postupku BiH ne utiče na odredbe kojima se regulišu odluke o tome da li se osobe koje su osuđene u prvoj instanci trebaju zadržati u pritvoru do okončanja žalbenog postupka.

Visoki predstavnik je također donio amandman na Zakon o krivičnim sankcijama FBiH.
“Ovo pitanje je davno trebalo biti riješeno, budući da potiče još iz jula 2007. godine, kada je izmijenjen Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, i koji je odmah, istog mjeseca, izmijenjen i u Republici Srpskoj i Distriktu Brčko, saopšteno je iz OHR-a.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE