• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpski predstavnici napuštaju organe BiH?

Srpski predstavnici u institucijama BiH spremni su na povlačenje sa funkcija ukoliko to bude neophodno za odbranu od pritisaka na Srpsku.

 Srpski predstavnici napuštaju organe BiH? Izvor: MONDO

Zvaničnici Republike Srpske iz svih političkih partija u institucijama BiH spremni su na povlačenje sa funkcija ukoliko se to u bilo kojem trenutku pokaže kao neophodno za odbranu od pritisaka na Srpsku.

Delegat SNSD u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da nema sumnje da bi se svi zvaničnici SNSD-a u slučaju takvog razvoja situacije povinovali odluci o povlačenju iz bh. institucija, što bi u potpunosti blokiralo funkcionisanje BiH.

"Nijedan član SNSD ne bi ostao na poziciji, ukoliko to stranka naloži. Ta opcija značila bi kraj BiH, jer bez entitetskih predstavnika ne postoji mogućnost donošenja odluka u Predsjedništvu BiH, Savjetu ministara BiH i parlamentu BiH. To je potpuno demokratski način borbe za vlastita prava naročito u situaciji kada vas neko neprestano maltretira. Trpjeti takvo stanje, omalovažavanje, išlo bi na štetu RS, i naposljetku, to bi bila naša krivica", rekla je Majkićeva za "Fokus".

Ovaj list piše da bi povlačenjem predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića, ova institucija izgubila svoj Ustavom definisan smisao, što bi se dogodilo i u Savjetu ministara BiH ukoliko ostane bez predsjedavajućeg Nikole Špirića i dvojice ministara iz reda srpskog naroda, ministra civilnih poslova Sredoja Novića, i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mladena Zirojevića.

Isto tako Predstavnički dom i Dom naroda parlamenta BiH, bez neophodne entitetske podrške, ne bi bili u stanju da usvoje nijedan zakon.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mladen Zirojević rekao je da bi se povukao bez dileme u slučaju da SNSD to od njega zatraži.

Mladen Ivanić, predsjednik PDP i delegat u Domu naroda parlamenta BiH, rekao je da bi odluci o povlačenju iz institucija BiH morao prethoditi sastanak s rukovodstvom Srpske, na kojem bi trebalo decidno utvrditi o kakvoj vrsti pritisaka se radi.

"Za tim potezima ne postoji potreba ukoliko pritisci nisu veliki i ne podrazumijevaju stvaranje neke veće gužve. U suprotnom, bio bih spreman napustiti poziciju na nivou BiH", rekao je Ivanić.

Poslanik PDP-a u parlamentu BiH Branko Dokić rekao je da bi takve odluke trebalo donositi sinhronizovano, te da bi slijedio principe koje usaglase učesnici političkog života iz RS u zajedničkim institucijama.

Poslanik SDS u Predstavničkom domu parlamenta BiH Mirko Okolić rekao je da bi napustio poslaničku klupu ukoliko to zatraži Narodna skupština RS.

"Parlament Srpske jeste mjerodavan i povinovao bih se takvom zahtjevu ukoliko stigne s te adrese. Sumnjam da će do toga doći imajući u vidu da bi to pored kolapsa BiH bio i veliki poraz međunarodne zajednice koja je u ovoj zemlji još uvijek prisutna posredstvom visokog predstavnika u BiH", rekao je Okolić.

Nezavisni poslanik Momčilo Novaković rekao je da bi pristao na povlačenje ukoliko je ono rezultat dogovora, a ne odluka jedne stranke.

Predsjednik Vlade RS Milorad Dodik, rekao je nedavno da postoje dva plana rješavanja pritisaka na Srpsku, navodeći da "A" plan podrazumijeva još jednu ponudu da se razgovara u okviru institucija i da se popravi njihov institucionalni kapacitet.

"Ako to ne uradimo, prelazimo na žBž plan, koji podrazumijeva da se zatraži od srpskih predstavnika da se povuku iz zajedničkih organa BiH, pogotovo u bezbjednosnim agencijama i Ministarstvu pravde BiH", rekao je Dodik. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE