• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Invalidi "sazvali" vanrednu sjednicu

Grupa invalida koja je provalila u zgradu Parlamenta Federacije BiH izborila se za svoja prava! Predstavnički dom usvojio njihov Prijedlog zakona.

 Invalidi "sazvali" vanrednu sjednicu Izvor: MONDO

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH okončao je vanrednu sjednicu usvajanjem Prijedloga zakona o osnovnim pravima lica sa invaliditetom.

Prijedlogom zakona trebalo bi da budu riješena osnovna prava lica sa onesposobljenjem kod kojih je ono nastalo od rođenja do navršenih 18 godina, odnosno do navršenih 27 godina ako su na redovnom školovanju, kao i lica ometenih u fizičkom i psihičkom razvoju.

Ta lica imaće, prema ovom prijedlogu zakona, prava na invalidninu, dodatak za njegu i pomoć od drugog lica, ortopedski dodatak, pomoć u troškovima liječenja i nabavci ortopedskih pomagala, kao i prioritet u zapošljavanju.

Većina predstavnika udruženja civilnih invalida izrazila je zadovoljstvo Prijedlogom zakona o osnovnim pravima lica sa onesposobljenjem.

Prijedlog zakona predložili su poslanički klubovi SDA i Stranke za BiH, najavljujući da će njime biti zaštićena i lica čije je oštećenje organizma rangirano stepenima od 60 do 90 odsto.

Da bi j tekst stupio na snagu, potrebno je da ga odobri i Dom naroda federalnog parlamenta.

Nezadovoljni invalidi su upali u salu nedugo nakon što su izglasali Zakon kojim se iz federalnog budžeta ubuduće finansiraju samo osobe sa 90 i 100 odsto invaliditeta.

Predstavnici neratnih invalida nakon što je izglasan zakon, koji je ocijenjen kao "put za finansijski spas Federacije", izašli su ispred dvorane i o onom što se dogodilo obavijestili invalide koji su čekali ishod sjednice.

Invalidi su nakon toga uz transparente, razvalili vrata i upali u dvoranu uz uzvike: "Sram vas bilo, što nam ovo radite", "Mi smo glasali za vas, a vi ste udarili  na sirotinju"....

Među osobama koje su se pobunile protiv novog zakona je i veliki broj onih sa oštećenim sluhom i govorom, čiji je invaliditet 70 odsto, i izgubiće pravo na određene naknade koje su imali ranije.

Prije upada, premijer Nedžad Branković i njegovi saradnici su iz sale izašli na jedan od sporednih izlaza izbjegavajući susret s invalidima.

(MONDO/agencije)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE