• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tihić: Sastanak trojke na čekanju

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da ne treba zakazivati novi sastanak "prudske trojke", jer on u "ovakvoj atmosferi" nema izgleda za uspjeh.

 Tihić: Sastanak trojke na čekanju  Izvor: MONDO

Iako je bilo najavljeno da bi naredni razgovor lidera SDA, Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragana Čovića trebalo da bude održan za desetak dana u Gradačcu, Tihić kaže da nije optimista u vezi sa održavanjem tog sastanka.

"Ne mogu govoriti o skorijem vremenu njegovog održavanja. Ne bi bilo korisno zakazivati sastanak u ovakvoj atmosferi. Sačekaćemo jedno vrijeme da vidimo kako će stvari ići. Jer, nema svrhe zakazivati sastanak koji neće imati izgleda za uspjeh", pojasnio je Tihić.

On smatra da je Dodik "ugrozio cijeli proces kada je na sastanku u Mostaru postavio ultimatum" i da će se situacija u BiH nakon mostarskog sastanka "ponovo zaoštriti".

Tihić je ocijenio da su nakon posljednjeg sastanka "zatvorena vrata rješavanja problema".

"Tenzije, nažalost, rastu. Vratićemo se u vrijeme prije Pruda, u vrijeme nacionalističke retorike gdje nema dijaloga. Takva situacija sigurno ne rješava probleme i otežava ispunjavanje uslova za članstvo u EU. Hoće li to dovesti do sukoba, uključujući i ratne, teško je prognozirati. Mislim da je bolje ukazati na sve te zabrinutosti" - naglasio je Tihić za "Dnevni avaz".

On je podsjetio da je pitanje Brčko distrikta i državnog budžeta uspješno riješeno, ali ne i pitanje državne imovine.

Komentarišući informacije o mogućem izlasku predstavnika Republike Srpske (RS) iz institucija BiH, Tihić je rekao da to "ne bi bilo dobro ni za njih, ni za RS" i da se stvari moraju rješavati dijalogom, dogovorom i kompromisima. (Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE