• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo suđenje Budimiru 14. januara

Suđenje predsjedniku FBiH Živku Budimiru zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja pred Opštinskim sudom u Sarajevu ponovo će početi 14. januara.

Suđenje Budimiru u ovom predmetu, koje je trajalo do imenovanja sudije Sedina Idrizovića za tužioca Tužilaštva BiH proteklog novembra, bilo je odgođeno do daljeg kako bi se sudija Lejla Konjić upoznala sa predmetom koji je preuzela.

Budimirov advokat Ragib Hadžić rekao je Srni da će tokom novog sudskog procesa, kojem će prisustvovati njegov klijent, biti ponovljene sve aktivnosti koje su ranije obavljene, od čitanja optužnice do ponovnog saslušanja svjedoka i vještaka.

Pripadnici Sipe su, prilikom pretresa Budimirove kancelarije u zgradi Predsjedništva BiH 26. aprila prošle godine, pronašli pištolj "češka zbrojevka" za koji, navodno, ne posjeduje odobrenje.

Na ročištu za izjašnjenje o krivici, održanom 1. jula, Budimir se izjasnio da nije kriv.

Opštinski sud u Sarajevu potvrdio je Srni da je zaprimio i optužnicu Tužilaštva BiH protiv predsjednika FBiH Živka Budimira i federalnog ministra pravde Zorana Mikulića, koji se terete za više krivičnih djela, među kojima su i nezakonita pomilovanja.

Osim njih, optuženi su i federalni poslanik Željko Asić, Budimirov savjetnik Petar Barišić, Mikulićev pomoćnik Hidajet Halilović, te Saud Kulosman i Armin Kulovac.

Optužnica ova lica tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, primanje i davanje dara ili drugog oblika koristi, kao i protivzakonito posredovanje.

Nakon što se Sud BiH proglasio nenadležnim za postupanje po optužnici Tužilaštva BiH, ovaj predmet je prebačen Opštinskom sudu Sarajevo.

Obiman materijal trenutno se nalazi pred sudijom za prethodno saslušanje koji će, nakon detaljnog pregleda, odlučiti da li će optužnicu potvrditi.

Hadžić smatra da sudija za prethodno saslušanje treba pažljivo proučiti ovaj predmet. On je izrazio očekivanje da će optužnica proći objektivnu i nepristrasnu sudsku kontrolu.

Početak suđenja zakazan je u 11.00 časova.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE