• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Širom Srpske noćas se slavilo

Građani Republike Srpske dočekali su noćas Novu godinu po julijanskom kalendaru, neko s društvom I porodicom, a neko na trgu sa sugrađanima.

Banjalučani su dočekali Pravoslavnu novu godinu ispred Kulturnog centra Banski dvor uz nastup Gradskog tamburaškog orkestra, Kulturno-umjetničkog društva mladih "Veselin Masleša" i krajiških trubača.

U ponoć je uslijedio vatromet, a za građane je ispred hrama Hrista Spasitelja služeno kuvano vino.

Najmanje 2.000 građana dočekalo je Pravoslavnu novu godinu u Brčkom na platou ispred nedavno rekonstruisanog Spomenika srpskim braniocima.

Priređen je bogat muzički program u kojemu je, nakon nekoliko lokalnih izvođača narodne muzike, nastupila i pjevačica Goca Tržan.

Dočeku Pravoslavne nove godine prethodio je stominutni koncert folkloraša, koji je u sali gradskog Doma kulture priredilo Kulturno-umjetničko društvo "Sveti Vasilije Ostroški" iz prigradskog brčanskog naselja Gredice u saradnji sa Svetosavskom omladinskom zajednicom Srpske pravoslavne crkvene opštine Brčko.

Osim folklornog ansambla, nastupili su i članovi brčanske "Prosvjete" i kulturno-umjetničkih društava "Miloš Kupres" iz dobojskog naselja Kožuhe i "Ilićka" iz Brčkog.

Okupljenim građanima ispred Spomenika srpskim braniocima Brčkog u ponoć Pravoslavnu novu godinu čestitao je predsjednik Skupštine distrikta Brčko Đorđa Kojić, nakon čega je uslijedio vatromet.

Doček je organizovala Srpska pravoslavna crkvena opštine Brčko, a pod pokroviteljstvom Vlade distrikta.

Više od hiljadu građana dočekalo je Pravoslavnu novu godinu na gradskom trgu u Bijeljini uz muziku lokalnih izvođača i Maju Nikolić koja je zabavljala publiku do jedan čas iza ponoći.

Organizator proslave je Administrativna služba grada Bijeljina, a za doček na otvotrenom ove je godine potrošeno 6.000 KM.

U novogodišnjoj noći na području CJB Bijeljina dogodile su se četiri saobraćajne nezgode u kojima nije bilo teže povrijeđenih lica.

U istočnoj Hercegovini nije bilo dočeka Pravoslavne nove godine na otvorenom, a ulaz u restorane i kafiće, koji su radili do kasno u noć, bio je slobodan.

Ugostitelji kažu da je u lokalima bilo veselo uz tamburaše i muziku, ali da nije bilo gužvi kao ranijih godina.

Stotinjak građana dočekalo je u centru Petrova Pravoslavnu novu godinu uz muziku i vatromet. Organizovana je tombola, a okupljenim je dijeljeno kuvano vino.

Načelnik Petrova Ozren Petković i predsjednik Skupštine opštine Zoran Stjepanović građanima su poželjeli zdravlje i sreću.

Na platou ispred pravoslavne crkve Pokrova Presvete Bogorodice u prigradskom modričkom naselju Višnjik organizovan je doček Pravoslavne nove godine kojem je prisustvovalo nekoliko stotina građana.

Sveštenici su pred ponoć služili moleban, nakon čega je, uz odbrojavanje posljednjih minuta 2013. godine i početak 2014. Nove godine po julijanskom kalendaru, uslijedio vatromet.

Građanima je Novu godinu čestitao načelnik opštine Mladen Krekić.

Prvom obilježavanje Pravoslavne nove godine na otvorenom zajedno su organizovali Crkvena opština i lokalna uprava Modriče.

Većina srebreničkih i bratunačkih Srba Pravoslavnu novu godinu dočekala je u krugu porodice.
Najveći broj mladih zabavljao se u bratunačkim i jedinom srpskom srebreničkom kafiću.

U Bratuncu je oko ponoći veliki broj mladih izašao iz kafića na gradski trg, gdje su spontano priredili manji vatromet i uz pjesmu i igru dočekali Novu godinu po Julijanskom kalendaru.

U prvim poslijeratnim godinama u Bratuncu je Pravoslavna nova godina dočekivana znatno raskošnije, na gradskom trgu, uz različite sadržaje, nastupe poznatih estradnih zabavljača i kuvano vino i rakiju.

Zbog ekonomske krize i štednje, opština Bratunac u posljednje četiri godine ne organizuje novogodišnje dočeke na otvorenom.

Do uspostavljanja dvoetničke vlasti u Srebrenici, Pravoslavna nova godina svečano je dočekivana u ovdašnjem hotelu "Domavija" koji odavno ne radi. Već više od 15 godina u ovom mjestu ne organizuje se doček Nove godine po Julijanskom kalendaru.

Zanimljivo je da tradicija obilježavanja julijanske Nove godine postoji i u nekim njemačkim kantonima u Švajcarskoj (Alter Silvester), kao i u nekim dijelovima Galske zajednice u Škotskoj.

Julijanski kalendar je uveo rimski imperator Julije Cezar 45. godine prije nove ere i koristio se u cijeloj Evropi do 16. vijeka, kada je počeo postepeni prelazak pojednih država na gregorijanski kalendar.

Na Prvom vaseljenskom saboru u Nikeji 325. godine hrišćanska crkva je prihvatila Julijanski kalendar kao zvaničan.

Tvorac kalendara je grčki astronom Sosigen, na inicijativu Julija Cezara, po kojem kalendar i nosi ime.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE