• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Suđenje Karadžiću: Mladić traži zaštitu

Odbrana Ratka Mladića zatražila je zaštitu jer je general pozvan da svjedoči, pod prijetnjom kaznom, u procesu protiv nekadašnjeg predsjednika RS

Odbrana Ratka Mladića uputila je zahtjev Pretresnom vijeću Haškog tribunala da zaštiti optuženog u vezi sa odlukom suda da Mladić bude pozvan da svjedoči, pod prijetnjom kaznom, u procesu protiv nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića.

Haški tribunal saopštio je 11. decembra prošle godine da je Pretresno vijeće odobrilo zahtjev Karadžića da Mladić bude pozvan da prinudno svjedoči u procesu protiv njega.

U saopštenju koje je Haški tribunal danas objavio, navodi se da je Mladićeva odbrana zatražila od Pretresnog vijeća da naloži da svjedočenje Mladića u procesu protiv Karadžića ne bude prinudno, dok odbrana ne uloži žalbu na odluku od 11. decembra i dok Mladić ne bude podvrgnut ljekarskom pregledu.

Mladićeva odbrana je, u zahtjevu koji je juče dostavljen Pretresnom vijeću, zatražila da Mladića pregledaju medicinski stručnjaci kako bi se utvrdilo da li je on sposoban da svjedoči i koliko bi prinudno svjedočenje bilo rizično po njegovo zdravlje, stoji u saopštenju.

Odbrana Mladića, takođe, traži da Pretresno vijeće odobri da žalba na odluku od 11. decembra bude hitno uložena, tako da Žalbeno vijeće može da donese odluku, navodi se u saopštenju.

Pretresno vijeće je, u odluci od 11. decembra, podsetilo da, prema Pravilu 54, može da naloži upućivanje poziva na svjedočenje pod prijetnjom kaznom kada je to "potrebno u cilju istrage ili pripreme rasprave", a kao posljednje sredstvo, i ocijenilo da je Karadžić zadovoljio potrebne kriterijume da se Mladić pozove da svjedoči.

Karadžić je 18. aprila prošle godine tom vijeću podnio zahtjev da se Mladić pozove da svjedoči u procesu protiv njega na osnovu Pravila 54 Pravilnika Tribunala, i naveo da je već pokušao da od Mladića dobije dobrovoljni pristanak da svjedoči, ali da je on to odbio.

Kako je Karadžić naveo u zahtjevu, očekuje se da će Mladić svjedočiti o tome da združeni zločinački poduhvati navedeni u optužnici protiv bivšeg predsjednika RS nikada nisu postojali i da Mladić nikada nije obavijestio Karadžića, ni usmeno ni pisano, da će "zarobljenici iz Srebrenice biti, da su ili da su bili pogubljeni".

Između ostalog, Mladić bi, prema Karadžićevom zahtjevu, trebalo da svjedoči i o tome da tokom mnogobrojnih razgovora i sastanaka njih dvojica nikada nisu dogovarala niti planirala proterivanje muslimana niti Hrvata iz oblasti pod srpskom kontrolom, saopštio je u decembru Haški tribunal.

Karadžić smatra da je potrebno da Mladić svjedoči kako bi se opovrgle tvrdnje Tužilaštva da je Karadžić imao "brojne izvore iz kojih je mogao da sazna za pogubljenje zarobljenika iz Srebrenice", uključujući Mladića, kao i tvrdnje Tužilaštva da je između njih dvojice postojao plan da se počine zločini navedeni u optužnici.

Mladić je 14. maja prošle godine podnio povjerljivi odgovor na Karadžićev zahtjev, u kojem se poziva na Statut Tribunala prema kojem jedan optuženik ne treba da bude "primoran da svjedoči protiv sebe samog ili da prizna krivicu", i podsjeća da postoji sličnost između njegove i optužnice protiv Karadžića.

(Tanjug, Foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE