• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH najgora u regionu po ekonomskim slobodama

BiH se nalazi iza svih zemalja u regionu kada su u pitanju ekonomske slobode, objavila je fondacija "Heritidž" i poslovni dnevnik "Vol strit džurnal"

Na 95. mjestu svjetske rang-liste po indeksu ekonomskih sloboda Srbija se i dalje nalazi među ekonomski uglavnom neslobodnim zemljama, a jedino je bolja od BiH, koja je na 101. mjestu.

Na tradicionalnoj listi fondacije "Heritidž" i poslovnog dnevnika "Vol strit džurnal" indeks ekonomskih sloboda Srbije je, u odnosu na prethodnu godinu, porastao za 0,8 poena, ali se ona i dalje nalazi u zoni zemalja koje ocjenjuju kao ekonomski uglavnom neslobodne.

Srbija je 37. zemlja od 43 zemlje u regionu Evrope i njen ukupni rezultat je ispod svjetskog i regionalnog prosjeka.

"Za Srbiju je rezultat iz indeksa 2014. najbolji koji je ikada zabilježila, ali - uprkos napretku u određenim oblastima, zemlja i dalje kasni u promociji i primjeni vladavine prava. Implementacija dubljih institucionalnih reformi i dalje je od ključne važnosti", navodi se na sajtu "Heritidž" fondacije.

Bolji rezultat u odnosu na prethodnu godinu nije napravljen zbog slabije kontrole javne potrošnje, slabljenja fiskalnih, poslovnih, trgovinskih i radničkih sloboda.

Od zemalja bivše SFRJ najbolje rangirana je Makedonija (43), slijedi Crna Gora (68), Slovenija (74), a zatim Hrvatska na 87. mjestu, koja je jedina od zemalja regiona pogoršala svoj indeks sloboda u odnosu na prošlu godinu, prenose beogradski mediji.

Najslobodnije zemlje na svijetu u ekonomskom smislu su Hong Kong, Singapur, Australija, Švajcarska, Novi Zeland, Kanada, Čile i Mauricijus.

Od zapadnoevropskih zemalja najbolje je rangirana Irska, koja je na devetom mjestu, dok je NJemačka tek na 18. mjestu.

Na začelju liste od 178 zemalja su Eritreja, Venecuela, Zimbabve, Kuba i Sjeverna Koreja.

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE