• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hapšenja u Turskoj zbog šverca oružja iz BiH

Obavještajno-bezbjednosne zajednice EU i SAD pokrenule su do sada najveću istragu o švercu naoružanja iz BiH.

Obavještajno-bezbjednosne zajednice EU i SAD pokrenule su do sada najveću istragu o švercu naoružanja iz BiH i angažovanju džihadista za sirijsko ratište u okviru koje je turska policija juče pretresla kancelarije humanitarne organizacije Insan Hak Huriet (IHH) u šest gradova u Turskoj i privela pet osoba.

Potvrdio je to "Glasu Srpske" izvor blizak bezbjednosnim agencijama u BiH i dodao da su troje privedenih često boravili u BiH, te da jedan od njih najvjerovatnije ima i državljanstvo BiH. Svi privedeni su osumnjičeni za veze s "Al-Kaidom".

"Pretresi i hapšenja povezani su sa švercom naoružanja za Siriju iz BiH koje je išlo preko IHH-a. U vezi sa tim je i vrbovanje terorista i slanje džihadista iz BiH na sirijsko ratište"
kaže izvor "Glasa".

Agencija Anadolija javila je da su po nalogu turskog tužilaštva juče ujutro pretresene kancelarija IHH-a u gradu Kilisu na jugu Turske, tri kancelarije u Istanbulu i dvije u Kajseriju.

"Zvaničnici nisu saopštili povod pretresa tokom kojeg su zaplijenjeni računari. U Kajseriju je traženo još jedno lice za koje je utvrđeno da se nalazi van zemlje" prenijela je ta agencija.

U IHH-u juče je potvrđeno da je njegov magacin nedaleko od sirijske granice pretresen i da je pri tom jedan službenik pritvoren.

Turske vlasti zaustavile su krajem prošle godine kamion koji se kretao prema Siriji i koji je prevozio oružje i municiju prilikom čega je uhapšeno troje ljudi.

Nezvanično, oružje je bilo iz BiH. Vozači su rekli da su "nosili pomoć u ime IHH-a". Po naređenju guvernera oblasti Hataj, u kojoj se to desilo, kamion je pušten i policija nije mogla da prebroji i utvrdi o kakvom je naoružanju tačno riječ.

(MONDO, Foto: glassrspske)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE