• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mine odnose ljudske živote u BiH

Za 15 dana januara dogodile su se tri minske nesreće u kojima su tri osobe poginule, a tri povrijeđene, saopštio je Centar za uklanjanje mina u BiH.

U saopštenju se dodaje da su se minske nesreće desile u obilježenim minskim područjima gdje stanovništvo ulazi svjesno radi egzistencijalnih razloga.

Centar za uklanjanje mina u BiH upozorava stanovništvo da ne ulazi u obilježena minska polja, jer se tako dovode u direktnu opasnost, te stanovništvo poziva da ne uklanja minske oznake sa terena jer time čine krivično djelo koje je ravno postavljanju novih minskih polja.

Analizom podataka kojima raspolaže Centar utvrđeno je da se najveći broj stradanja dešava u proljeće i jesen kada su u toku poljoprivredni radovi, kao i nelegalna sječa ogrevnog drveta u minski obilježenim područjima.

Osim prikupljanja ogrevnog drveta i poljoprivrednih radova, jedan od najvećih uzroka stradanja zadnjih godina jeste i sakupljanje sekundarnih sirovina u minskim poljima.

Uzrok najvećeg broja smrtnih slučajeva zadnjih godina je mina PROM-1.

Veličina minski sumnjive površine u BiH trenutno iznosi 1.218,5 kilometara kvadratnih, na više od 9.400 mikrolokacija. NJena raspoređenost na teritoriji i karakter minskih polja su takvi da će sigurno biti dugogodišnji problem za BiH i njeno stanovništvo.

Uzevši u obzir broj ugroženih zajednica i nivo uticaja mina, BiH spada među najugroženije zemlje na svijetu.

Studija o opštoj procjeni problema mina u BiH 2012. godine identifikovala je 1.417 ugroženih zajednica kojima prijeti opasnost od mina i/ili eksplozivnih sredstava zaostalih iz rata sa 540.000 stanovnika koji čine 15 odsto populacije BiH.

Prema podacima koji su u upotrebi Centra za uklanjanje mina, od završetka rata do danas od mina je stradalo 1.715 lica, od kojih 600 smrtno.

U BiH od 1997. godine do danas ukupno je stradalo 115 deminera, od čega je 46 deminera poginulo, 38 je zadobilo teže povrede, dok je 31 deminer zadobio lakše povrede. Od 1996. godine do danas stradalo je 245-oro djece.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE