• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radmanović: File negira suverenitet BiH

Nebojša Radmanović negoduje što Štefan File, komesar za proširenje EU dolazi u BiH, a da se nije najavio domaćim zvaničnicima

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović upozorava da neki evropski zvaničnici, poput komesara za proširenje EU Štefana Filea, zaobilazeći Predsjedništvo BiH prilikom posjeta ovoj zemlji - "negiraju suverenitet BiH“.

"Moram ponoviti ono što sam više puta rekao i domaćim i stranim zvaničnicima, a to je da je u domaćin u ovoj zemlji - Predsjedništvo BiH. Stoga je nedopustivo da članovi ove institucije pročitaju u novinama da u BiH dolaze - kako to kažu neki drugi zvaničnici - visoki gosti", pojašnjava Radmanović.

On negoduje što Štefan File, komesar za proširenje EU, kojoj toliko teži BiH, dolazi u BiH, a da se nije najavio domaćim zvaničnicima.

Radmanović negoduje i zbog ponašanja šefa Delegacije EU u BiH Petera Sorensena, "koji nije našao za shodno da informiše Predsjedništvo BiH o Fileovom dolasku, mada je riječ o instituciji u čijoj je direktnoj nadležnosti vođenje spoljne politike BiH".

"Razumijem da gospodin File dolazi zbog specifične situacije koja nije vezana za Predsjedništvo BiH, ali, bez obzira na to, ovo još jednom asocira na situaciju u kojoj određeni broj stranih predstavnika negira suverenitet BiH.

Svako ko ima komunikaciju sa BiH trebalo je da pogleda Ustav BiH i vidi značaj i ulogu Predsjedništva BiH", poručuje srpski član Predsjedništva BiH.

Radmanović ocjenjuje da je ovdje riječ o "negiranju suvereniteta BiH, što čine zvaničnici Evropske komisije".

U BiH dolaze i nižerangirani zvaničnici, na primjer ministri, i o tome Predsjedništvo BiH i ne treba da ima informaciju, objašnjava Radmanović, ali u slučaju nivoa evropskih komesara - to je viši rang koji treba da ima komunikaciju na najvišem nivou sa Predsjedništvom BiH.

File bi trebalo da sutra u Sarajevu razgovara sa liderima sedam vodećih političkih partija u BiH o provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić - Finci", ključnog uslova za nastavak puta BiH ka EU.

Sud u Strazburu je prije pet godina donio odluku u korist tužbe Sejdića i Fincija i zatražio od vlasti u BiH da usvoje izmjene Ustava BiH u tom dijelu, što još nije učinjeno.

Odluka nije provedena, jer političari iz Federacije BiH ne mogu da postignu dogovor.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE