• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bojkot nastave u Konjević Polju i Vrbanjcima

Djeca bošnjačke nacionačnosti nisu danas došla na nastavu u škole u Konjević Polju i Vrbanjcima

U svim školama u opštinama Srebrenica i Bratunac danas je počela nastava u drugom polugodištu, pa i u područnoj školi u Konjević Polju kod Bratunca koja radi u sastavu Osnovne škole "Petar Kočić" iz Kravice.

Vršilac dužnosti direktora ove škole Snežana Stević izjavila je Srni da je u školu u Konjević Polju došlo 45 učenika koji su redovno pohađali nastavu u prvom polugodištu, dok ostalih oko 100 učenika čiji roditelji bojkotuju nastavu od početka školske godine, nije došlo na nastavu, jer im roditelji ne dozvoljavaju.

Ona je istakla da se nastava izvodi prema planu i programu, te da su u školi u Konjević Polju svi učenici bošnjačke nacionalnosti, i oni koji pohađaju i oni koji ne dolaze na nastavu.

Roditelji djece koji bojkotuju nastavu tražili su da se promijeni sastav Školskog odbora, obezbijedi pijaća voda što je učinjeno, te da se uvede nacionalna grupa predmeta za niže razrede, jer u višim razredima se već odavno u ovoj školi iz nacionalne grupe predmeta primjenjuje program Tuzlanskog kantona.

Od 9. oktobra roditelji i bošnjačka djeca, koji bojkotuju nastavu, protestuju ispred zgrade OHR-a u Sarajevu, tražeći ispunjavanje svojih zahtjeva, ali im niko nije pomogao.

Početkom decembra bio je postignut dogovor između Ministarstva prosvjete Republike Srpske i predstavnika tih roditelja da prekinu bojkot i pošalju djecu u školu i da učenici nižih razreda na dodatnim časovima uče razliku gradiva iz maternjeg jezika i istorije gdje postoje male razlike u odnosu na program Tuzlanskog kantona, ali taj dogovor roditelji bošnjačke djece nisu ispoštovali, iznoseći stalno nove zahtjeve i ucjene.

BOŠNJAČKA DJECA IZ VRBANJACA NISU DOŠLA NA NASTAVU

Djeca bošnjačke nacionalnosti ni jutros nisu krenula na nastavu u područnoj školi u Vrbanjcima, izjavila je Srni direktor kotorvaroške Osnovne škole "Sveti Sava" Slađana Šubara.

Šubara je rekla da je oko 80 građana jutros protestovalo ispred škole, ali da roditelji bošnjačke djece nisu, kako je najavljeno, blokirali školski objekat u Vrbanjcima.

Ona je potvrdila da je Osnovnom sudu u Kotor-Varošu podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv 129 roditelja bošnjačke nacionalnosti, čija djeca ne pohađaju nastavu u školi u Vrbanjcima.

"Sada je sud na potezu", istakla je Šubara.

Ona je naglasila da su bošnjačka djeca, zajedno sa svojimm vršnjacima, trebalo da sjednu u školske klupe, jer je to u njihovom interesu.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE