• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nezadovoljni bošnjački poslanici u Brčkom

Bošnjački poslanici u Skupštini Brčkog pisali gradonačelniku Anti Domiću da je sa predsjednikom parlamenta formirao srpsko-hrvatsku vlast u distriktu.

Deset bošnjačkih poslanika u Skupštini Brčkog uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Anti Domiću u kojem navode da je sa predsjednikom parlamenta Đorđom Kojićem formirao srpsko-hrvatsku vlast u distriktu i upozoravaju da je zbog toga moguća eskalacija parlamentarne krize.
Pošto su dva poslanika SDA saopštila da napuštaju parlamentarnu većinu, potpisnici pisma navode da Bošnjaci ne participiraju u vladajućoj većini ni sa 20 odsto biračkog tijela, za razliku od Hrvata i Srba koji su zastupljeni gotovo sto odsto.

U pismu, koje je pročitano na konferenciji za novinare koju su sazvali šefovi poslaničkih klubova SDP BiH, SBB i SDA, bošnjački poslanici poručuju Domiću da "Bošnjaci ne bi trebalo da budu nebitan dodatak srpsko-hrvatskoj vlasti u distriktu, jer predstavljaju gotovo polovinu njegovog biračkog tijela".

Potpisnici pisma traže od Domića i Kojića da još jednom provjere da li u vladajućoj većini imaju najmanje 19 poslanika, kao i najmanje četiri bošnjačka i upozoravaju da je, ako nemaju, dalji rad Skupštine pod znakom pitanja.

Zbog toga se, kako ističu, moraju otvoriti procesi razgovora sa svim parlamentarnim strankama da bi se došlo do legalne i legitimne skupštinske većine.

"U suprotnom, ulazimo u vanredno stanje o kojem ćemo obavijestiti supervizora i ostale relevantne državne i međunarodne faktore. U tom slučaju gubite svaku dalju podršku bošnjačke većine u parlamentu, te otvarate mogućnost eskalacije parlamentarne krize sa neizvjesnim posljedicama", navodi se u pismu.

Bošnjački poslanici pozvali su trojicu preostalih kolega iz reda bošnjačkog naroda u vladajućoj većini da im se pridruže kako bi formirali novu parlamentarnu većinu.

Portparol Vlade Brčko distrikta Jelena Nikić rekla je da Domić nije na području grada i da zbog toga ne može dati izjavu medijima.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE