• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BiH konačno preuzima kontrolu svog neba

Uspostavljanjem Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi u BiH su stvoreni svi uslovi da BiH konačno preuzme suverenitet nad svojim nebom.

Vazdušni prostor BiH godinama kontrolišu Srbija i Hrvatska i osnivanjem BHANSA početkom ove godine stvoreni su uslovi da BiH preuzme kontrolu svog neba u oktobru ove godine, piše "Dnevni avaz".

U posljednjih šest godina BiH je izgubila 180 miliona KM, koji su, zbog odugovlačenja početka preuzimanja kontrole neba, završili kod naših komšija.

Iz BHANSA-e ističu da je sporazumno izvršena tranzicija entitetskih direkcija za civilnu avijaciju (FEDCAD i RSCAD) pod okrilje ove državne agencije, što je podrazumijevalo i preuzimanje zaposlenih, objekata i opreme od entitetskih direkcija kao i funkcija kontrole zračnog saobraćaja na BHANSA-u.

"Osigurana su sredstva za preuzimanje zaposlenika entitetskih direkcija koji su tu radili do maja 2009. godine, kada je na snagu stupio Zakon o BHANSA-i, te sredstva za početak inicijalnih operacija", poručili su iz BHANSA-e.

Takođe, BHANSA će uskoro raspisati eksterni konkurs te da će samo u ovoj godini otvoriti minimalno 150 novih radnih mjesta.

Predsjednik Savjeta BHANSA-e Omer Kulić ističe da je sve spremno za preuzimanje kontrole nad bh. nebom u oktobru.

"Ostaje još samo da doškolujemo manji broj kontrolora, ali i to će uskoro biti završeno. Prihodi od oko 30 miliona KM godišnje, koji su do sada za kontrolu našeg neba dijelile Srbija i Hrvatska, ubuduće će ići nama", kazao je Kulić.

(MONDO, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE