• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić traži prekid suđenja

Odbrana generala Ratka Mladića traži od Haškog tribunala da prekine postupak protiv njega zbog psihičkih problema

Odbrana ratnog komandanta VRS generala Ratka Mladića traži od Haškog tribunala da prekine postupak protiv njega, dok ljekari ne utvrde da li je sposoban da prati nastavak suđenja ili nije.

Konačan odgovor mogao bi da bude poznat u februaru kada bi Mladića trebalo da pregleda tim vještaka iz Rusije, pišu "Novosti"

Naime, sumnja da ratni komadnat VRS koji je 15 godina odolijevao svim svjetskim potjerama ima psihičkih problema, postala je vidljiva ubrzo poslije njegovog izručenja Tribunalu. Postalo je jasno da general može da funkcioniše prije podne i da ne može dugo da bude koncentrisan.

U međuvremenu su ga u dva navrata pregledali neuropsihijatar i psiholog iz Srbije i, kada je dobio obavezujući nalog da svjedoči u procesu protiv Radovana Karadžića, zaključili da on nije u mogućnosti da to uradi.

"General Ratko Mladić nije u mogućnosti da svjedoči zato što to ne dozvoljava njegovo zdravstveno stanje", naveli su vještaci u svom nalazu koji su proslijedili Tribunalu.

Njegovo svjedočenje bi bilo apsolutno nepozudano pošto njegova sjećanja prolaze kroz filter emocija i miješaju se sa njima, navedeno je u nalazu.

Dodaje se da sve to kod Mladića stvara percepciju istinitosti koju on pogrešno predstavlja. On ovim stanjem ne može da vlada, uvjeren je da se dogodilo nešto što se nije dogodilo.

Mladićev branilac advokat Miodrag Stojanović kaže da je medicinska dokumentacija o Mladićevom zdravlju povjerljiva. Ipak, kaže da će se poslije dolaska ruskih ljekara znati mnogo više.

"Ruska Duma je dozvolila da generala pregledaju ljekari", rekao je Stojanović i dodao da se čeka još samo zvanična potvrda pritvorske jedinice.

Ruski ljekari su naveli i da bi, ako se ispostavi da Mladić nije procesno sposoban da prati suđenje, mogli da traže da se liječi u Rusiji, pišu "Novosti".

ZAHTJEV

Na pitanje da li je odbrana tražila da ratnog komandanta VRS pregledaju ljekari koje ovlasti Tribunal, Stojanović kaže da je to već urađeno. "To su bila trojica belgijskih ljekara, ali nijedan od njih nije bio neuropsihijatar. Oni su samo rekli da Mladić ne može da prati suđenje pet dana nedjeljno, već četiri, kako je i sada organizovano".

(MONDO, foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE