• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Konzul BiH u Americi pod istragom?

Bakir Izetbegović zatražio da Predsjedništvo BiH opozove generalnog konzula BiH u Čikagu Branu Pećanca sa dužnosti zbog "govora" na proslavi Dana RS.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović danas je formalno zatražio da Predsjedništvo BiH opozove generalnog konzula BiH u Čikagu Branu Pećanca sa ove dužnosti zbog "neprimjerenog javnog istupa" na proslavi Dana Republike Srpske.
Izetbegović je od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića zatražio hitno održavanje vanredne sjednice Predsjedništva BiH na kojoj bi bila donesena odluka o opozivu Pećanca.

Ministarstvo inostranih poslova BiH saopštilo je da je posredstvom medija informisano o prisustvovanju generalnog konzula BiH u Čikagu Brane Pećanca proslavi Dana Republike Srpske i iznošenju stavova koji su "u suprotnosti sa funkcijom koju obavlja u ime BiH".

U okviru ustavnih i zakonskih nadležnosti zatraženo je izjašnjenje Pećanca na navedene okolnosti, koji o ovome događaju nije obavijestio Ministarstvo inostranih poslova BiH prema uobičajenoj diplomatskoj proceduri.

Nakon prikupljanja svih relevantnih činjenica, Ministarstvo inostranih poslova BiH će o ovom slučaju informisati i Predsjedništvo BiH, koje je imenovalo Pećanca za generalnog konzula i koje je jedino nadležno za imenovanje i razrješenje ambasadora i generalnih konzula BiH.

Ministar vanjskih poslova i dopredsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija smatra da Predsjedništvo BiH u okviru svojih nadležnosti mora sankcionisati Pećanca. Lagumdžija je potvrdio da je uputio dopis i Predsjedništvu BiH u vezi sa ovim slučajem.

"Ispitali smo cijeli slučaj i odgovarajuće informacije prosljeđujemo Predsjedništvu BiH, te smatramo da Predsjedništvo u okviru svojih nadležnosti mora da reaguje na odgovarajući način i sankcioniše ovakvo ponašanje. Prije svega sa stanovišta diplomatske tačke gledišta, on je napravio nešto što je nedopustivo u unutrašnjoj komunikaciji jer to što je radio, radio je potpuno na svoju ruku čak nije ni informisao Ministarstvo vanjskih poslova, jer očigledno misli da treba da odgovara onome ko ga je postavio. To, nažalost, govori o prirodi naših odnosa ovdje, ali mi ćemo kao Ministarstvo učiniti sve da sprovedemo odluke Predsjedništva", rekao je Lagumdžija.

Prema njemu, Predsjedništvo BiH je jedina adresa kad je su pitanju šefovi misija.

"Predsjedništvo BiH ga je imenovalo, Predsjedništvo i može da ga razriješi. Smatram da je nedopustivo da se šef misije ponio na način neprimjeren diplomatskoj praksi. Ne samo što se je obratio riječima koje su neprimjerene za čitavu BiH, nego je sa stanovišta Ministarstva napravio nešto što je neprihvatljivo u diplomatskoj praksi, a to je da praktično nije obavijestio Ministarstvo ni gdje je bio, a kamoli šta je pričao. To je zato što smatra da odgovara samo Predsjedništvu. Po Ustavu on odgovara samo Predsjedništvu BiH", zaključio je Lagumdžija.

Član Predsjedništva iz Republike Srpske Nebojša Radmanović upozorio je da će pokrenuti zahtjev za zaštitu nacionalnog, odnosno entitetskog interesa, ukoliko dođe do preglasavanja na sjednici Predsjedništva koju je bošnjački član Bakir Izetbegović zatražio da bi se donijela odluka o smjeni generalnog konzula BiH u Čikagu Brana Pećanca.

"Izetbegović je zaboravio da pročita Ustav BiH, u kome u članu 1 piše da je BiH sastavljena od dva entiteta, od kojih je jedan Republika Srpska, čije praznike treba da poštuju svi građani BiH, a ne samo oni iz Srpske. Prema tome, trebao bi i on da poštuje 9. januar, povodom koga želi da smijeni jednog generalnog konzula", rekao je Radmanović Srni.

On je ocijenio da je Izetbegović neoprezno pokrenuo pitanje sazivanja vanredne sjednice Predsjedništva BiH zbog izjave generalnog konzula u Čikagu.

"Takvu izjavu generalnog konzula u Čikagu, koja je potpuno opravdana, čista i jasna, i ja bih potpisao", dodao je Radmanović.

On je istakao da Izetbegović zna da je za odluku o smjeni konzula potreban konsenzus u Predsjedništvu BiH i da već unaprijed zna da za to neće imati glas člana iz Republike Srpske.

"Ako je, ipak, spreman da se sa još jednim članom Predsjedništva upusti u avanturu preglasavanja, onda ga podsjećam da će Narodna skupština Republike Srpske reći šta misli o takvom njegovom prijedlogu. Takođe ga podsjećam da ćemo za određeni broj ljudi i u diplomatskoj mreži, ali i u BiH, pokrenuti takva pitanja", rekao je Radmanović.

Radmanović je dodao da se Izetbegović "nije sjetio" da opomene ni domaće političare, a ni predstavnike BiH u inostranstvu iz njegove stranke koji stalno vrijeđaju Srpsku.

Prema navodima federalnim medija, Brane Pećanac je u Čikagu organizovao proslavu Dana Republike Srpske tokom koje su diplomate, koje predstavljaju BiH, navodno veličali optužene za ratne zločine, dok je Pećanac pozdravio svoje saborce koji su izgradili Republiku Srpsku.

(MONDO/agencije, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE