• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Indira Kamerić upamćena po zlu

U uvodnoj riječi na suđenju pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane Indiri Kamerić istaknuto da su svjedoci optuženu upamtili po zlu.

Tužilac Izet Odobašić istakao je u uvodnoj riječi na suđenju pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane Indiri Kamerić, optuženoj za zločine nad srpskim i bošnjačkim civilima i ratnim zarobljenicima 1992. godine u Bosanskom Brodu, da su svjedoci optuženu dobro upamtili po zlu.

"Ona nije sprečavala zlostavljanje, nego je činila baš suprotno - inicirala, osmislila i sama zlostavljala zarobljenike, naročito podstičući seksulno zlostavljanje", rekao je Odobašić.

Tužilac je naglasio da će saslušanjem oštećenih dokazati da je optužena pomagala da budu silovane zatvorenice, predavajući ih nepoznatim pripadnicima HVO-a, koji su ih odvodili na prinudni rad i višestruko silovali, prenosi Birn.

"Strahovitim patnjama bili su izloženi i žene i muškarci. Njen cilj nije bio pomoći, spriječiti, nego ponižavati i na najgrublji način ugrožavati ljudsko dostojanstvo", naglasio je Odobašić.

Kamerićeva, nekadašnji pripadnik 101. bosanskobrodske brigade HVO-a, optužena je da je od aprila do oktobra 1992. godine na području Bosanskog Broda učestvovala u fizičkom i psihičkom mučenju civila i ratnih zarobljenika srpske i bošnjačke nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH tereti je da je zlostavljala civile i ratne zarobljenike koji su bili nezakonito zatvoreni u zgradi Stanice milicije i prostorijama stadiona "Polet" u Bosanskom Brodu.

Branilac Lejla Čović rekla je da u ovoj fazi postupka neće iznositi uvodnu riječ.

Suđenje je počelo danas čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužilaštva čiji će prvi svjedoci biti saslušani 25. februara.

(Srna, Foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE