• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojene izmjene Izbornog zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je po hitnom postupku Zakon o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH usvojio je večeras po hitnom postupku Zakon o izmjeni i dopuni Izbornog zakona BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio predsjedavajući Doma naroda Staša Košarac.

Prijedlog zakona sadrži raspodjelu mandata za Predstavnički dom sa teritorije Republike Srpske, te nazive gradova i opština u Srpskoj u skladu sa njihovim zvaničnim nazivima utvrđenim Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Srpske.

Predloženim zakonom provodi se odluka Ustavnog suda BiH u vezi sa usklađivanjem odredbi Izbornog zakona BiH sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske.

Dom naroda je Košarčev prijedlog usvojio po hitnoj proceduri na sjednici 16. decembra.

Predstavnički dom nije prihvatio inicijativu poslanika SDS-a i PDP-a za smjenu poslanika SDP-a BiH Denisa Bećirovića sa funkcije člana Kolegijuma Predstavničkog doma. Za smjenu je glasalo 12 poslanika, 26 je bilo protiv, a jedan uzdržan.

Klub poslanika SDS-a u Predstavničkom domu pokrenuo je 10. januara inicijativu za smjenu Bećirovića s funkcije člana Kolegijuma ovog doma.

Obrazlažući inicjativu, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu Aleksandra Pandurević ocijenila je da je Bećirović zloupotrijebio funkciju i bez konsultacija sa ostalim članovima Kolegijuma, na šta ga obavezuje Poslovnik o radu, iznio određene kvalifikacije na račun Dana Republike Srpske.

Ona je istakla da su te kvalifikacije antiustavne i antidejtonske, jer Srpska ima autonomno pravo da donese svoj zakon o praznicima, navodeći da je Bećirović i pokušao da naruši dobre regionalne odnose sa Srbijom, koji su krenuli uzlaznom putanjom.

Poslanici nisu prihvatili da po skraćenom postupku bude razmatran Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, pa će se on naći u redovnoj parlamentarnoj proceduri.

Predstavnički dom usvojio je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prekršajima BiH u drugom čitanju, kojim je jasno propisan način za pokretanje i provođenje prekršajnog postupka protiv stranih pravnih lica, te izvršenje izrečene novčane kazne u ovim slučajevima.

Prema dopunama Zakona, strano pravno lice i odgovorno lice biće kažnjeno za prekršaj počinjen na teritoriji BiH ako imaju poslovnu jedinicu ili predstavništvo u BiH, kao i drugi subjekti koji nemaju pravnu sposobnost, ali samostalno nastupaju u pravnom saobraćaju u BiH.

Izmjenama Zakona rok za zadržavanje putne isprave licu koje je počinilo prekršaj, a nema prebivalište u BiH, sa 24 časa produžava se na 72 časa.

U prvom čitanju je usvojen Prijedlog zakona o javnim nabavkama BiH kojim se obezbjeđuje primjena pravila i zahtjeva EU u pogledu obezbjeđenja slobode protoka robe, ljudi i kapitala, čime se nastavlja kontinuitet u ostvarivanju načela slobode otvorenog tržišta. Zakon će biti upućen u javnu raspravu.

Donošenjem novog zakona jasnije će biti definisana odgovornost svih koji provode postupak, unaprijeđeni mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama, smanjeni troškovi učešća u postupku, kao i birokratski zahtjevi, te uvedene moderne tehnike i postupci javnih nabavki.

Uvođenjem u zakon više od 65 novih članova žele se sistemski urediti oblast javnih nabavki i otkloniti nejasnoće u primjeni dosadašnjih propisa.

Predstavnički dom nije usvojio drugo negativno mišljenje Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma na Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o krivičnom postupku BiH, jer nije bilo entitetske većine iz Republike Srpske, pa će ono ići na usaglašavanje Kolegijuma.

Ovaj prijedlog zakona, koji su u parlamentarnu proceduru uputili srpski delegati u Domu naroda Krstan Simić i Dragutin Rodić, usvojio je Dom naroda.

Ovim zakonskim prijedlogom omogućava se da u skladu sa standardima i praksom, koju je uspostavio Evropski sud za ljudska prava u predmetu "Maktouf i Damjanović", pred Sudom BiH bude ponovljen postupak za sva pravosnažno osuđena lica koja do sada nisu imala pravo na ovaj pravni lijek.

Predstavnički dom dao je Zajedničkoj komisiji za odbranu i bezbjednost novi rok da do naredne sjednice ovog doma dostavi mišljenje o Prijedlogu zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Izmjenama i dopunama Zakona defiše se i uloga Finansijsko-obavještajnog odjeljenja Agencije za istrage i zaštitu BiH kao centralne jedinice koja prima, prikuplja, evidentira, analizira, istražuje i prosljeđuje rezultate analize u ovoj oblasti.

Jedna od novina u zakonu je uvođenje dužnosti notara da ovom odjeljenju dostavi podatke za svaki ovjereni kupoprodajni ugovor o prometu nekretnina, čija vrijednost iznosi 30.000 KM ili više.

Poslanici nisu u prvom čitanju usvojili Prijedlog zakona o praznicima BiH, čiji je predlagač Bećirović.

Prijedlogom zakona su kao praznici predviđeni Dan nezavisnosti - 1. mart, Dan državnosti - 25. novembar, Nova godina – 1. i 2. januara, Međunarodni praznik rada – 1. i 2. maj, Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope - 9. maj, Dan pristupanja BiH UN - 22. maj i Dan ustanka protiv fašizma - 27. juli.

Uz državne, taj prijedlog zakona predviđa i vjerske praznike, po pet praznika za svaku religiju u BiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu odluke o imenovanju članova Komisije za odlučivanje o sukobu interesa, čiji je predlagač Zajednički kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Predstavničkog doma predloženi su Nermina Zaimović-Uzunović iz SDP-a BiH, Lazar Prodanović iz SNSD-a i Zvonko Jurišić iz HSP-a, a iz Doma naroda Staša Košarac iz SNSD-a, Borjana Krišto iz HDZ-a BiH i Halid Genjac iz SDA.

Data je saglasnost za ratifikaciju Ugovora o finansiranju između BiH, Republike Srpske, Evropske investicione banke i Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" - autoput Banjaluka-Doboj.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Milorad Živković najavio je narednu sjednicu za 6. februar.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE