• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena apelacija generala Đukića

Ustavni sud usvojio apelaciju generala VRS Novaka Đukića na presudu Suda kojom je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratni zločin

Ustavni sud BiH usvojio je na današnjoj sjednici apelaciju generala Vojske Republike Srpske Novaka Đukića na presudu Suda BiH kojom je 2009. godine osuđen na zatvorsku kaznu od 25 godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Tuzli.
Igor Đukić, sin generala Đukića, rekao je Srni da porodica očekuje pisani otpravak iz suda, kada će znati da li je apelacija usvojena u cjelini ili samo član o retroaktivnoj primjeni zakona.

"Mi smo pisali i drugi član, koji se odnosi na povredu prava na pravično suđenje prema kome, ako je usvojen, treba i postupak da se ponovi. Bilo bi sramota u njegovom slučaju da ne usvoje i taj član i omoguće mu ponavljanje postupka, jer je potpuno nevin", dodao je Igor Đukić.

Registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan izjavio je ranije Srni da je Đukić apelacijom tražio da bude utvrđeno kršenje njegovih ustavnih prava zbog toga što je proglašen krivim i što je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH.

"On je podnio apelaciju protiv presude Suda BiH koji ga je proglasio krivim zbog krivičnog djela `ratni zločin protiv civilnog stanovništva` i izrekao mu zatvorsku kaznu od 25 godina. On smatra da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje i pravo iz člana 7 Evropske konvencije što je retroaktivno primjenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRJ, a iznad svega toga da nije odgovoran za to djelo za koje ga je Sud BiH proglasio krivim", pojasnio je Mijan.

Prema njegovim riječima, Đukić je zatražio od Ustavnog suda BiH da njegova apelacija bude usvojena, da utvrdi kršenje njegovih ustavnih prava, da osporena presuda bude ukinuta i vraćena Sudu BiH na ponovni postupak.

(Srna, Foto: Arhiva)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE