• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mirjanić: Stranke iz Federacije blokiraju BiH

Član Izvršnog odbora GO SNSD-a Željko Mirjanić izjavio je da je problem BiH što pojedine političke stranke iz FBiH blokiraju institucije BiH.

"To rade pod izgovorom da su opozicija, a blokadu institucija BiH objašnjavaju pritiskom nevladinih organizacija. Otkud mandat nevladinim organizacijama da blokiraju rad", upitao je Mirjanić.

On je danas, na stranačkoj konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je ključni problem u BiH na koji način će biti riješeno pitanje to što širom svijeta ratuju državljani BiH, uglavnom oni koji žive u FBiH.

"Pasivan odnos nekih pobuđuje sumnju da ne razumiju težinu ovog problema. To je pokazatelj da je veliki problem i pasivnost institucija BiH", rekao je Mirjanić.

On je kao primjer opasivnosti institucija BiH naveo i odnos diplomatije prema građanima koji su deportovani iz Sočija.

Govoreći o provođenju odluke "Sejdić-Finci", Mirjanić je rekao da u pogledu rješavanja tog pitanja punu podršku imaju predstavnici iz Republike Srpske u institucijama BiH.

On je izrazio zadovoljstvo što je Srbija počela pregovore o pridruživanju EU, a nezadovoljstvo što je BiH blokirana na tom putu. 

OPOZICIJA DJELUJE U FUNKCIJI IZBORNE KAMPANJE

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Željko Mirjanić izjavio je danas u Banjaluci da će odnosi u parlamentu Srpske u ovoj godini biti opterećeni izborima i da opozicija djeluje u funkciji izborne kampanje.

Mirjanić je, na redovnoj stranačkoj konferenciji za novinare, podsjetio da je takvo djelovanje opozicije bilo vidljivo i u prvom dijelu 32. redovne sjednice parlameta Srpske, koji je održan u decembru prošle godine.

"SNSD će učiniti sve da u parlamentu Srpske u ovoj godini budu usvojeni važni zakoni iz oblasti privrede i finansija. Tu, prije svega, mislim na zakone o stečaju, fiskalizaciji, fiskalnoj odgovornosti, zakonima iz oblasti zdravstvene zaštite, obrazovanja i sporta", rekao je Mirjanić.

Prema njegovim riječima, neophodno je da Narodna skupština Republike Srpske nastavi sa efikasnim funkcionisanjem kao do sada.

Mirjanić je naveo da će u utorak, 28. januara, biti nastavljena 32. redovna sjednica parlamenta na kojoj bi poslanici trebalo da razmatraju obavještenje Ustavnog suda Srpske o nekim pojavama od interesa za ostvarivanje zakonitosti i ustavnosti.

"Suština ovog pitanja odnosi se na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Evidentna je politička zloupotreba ovog pitanja u Vijeću naroda Republike Srpske i zbog toga pozivam na poštivanje stavova Ustavnog suda", dodao je Mirjanić.

Komentarišći mogućnost donošenja novog zakona o radu u Srpskoj, Mirjanić je rekao da još nije pripremljen nacrt ovog zakona i da je potrebno početi socijalni dijalog.

"Reforma radnog zakonodavstva se postavlja kao problem. Problem je što se kod donošenja sistemskih zakona mora organizovati široka rasprava, a neophodno je i da se socijani partneri izjasne o zakonskim rješenjima", naglasio je Mirjanić.

Komentarišići presudu u slučaju "Ćopić", on je rekao da u Srpskoj funkcioniše mehanizam oduzimanja nelegalno stečene imovine.

"SNSD podržava sve akcije MUP-a Srpske na suzbijanju kriminala i korupcije. Ne smije se gledati ko pripada kojoj partiji, jer ako je neko kriv mora da odgovara", kaže Mirjanić i napominje da institucije vlasti moraju provoditi zakone, a ne volju pojedinih političkih partija.

Govoreći o obilježavanju 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, Mirjanić je rekao da Sarajevo to pitanje želi iskoristiti u političke svrhe.

"BiH je zarobljena događajima od prije 100 godina. U Sarajevu se radi na reviziji istorije i zbog toga je bolje da se ovaj događaj u BiH obilježava odvojeno", zaključio je Mirjanić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE