• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sveti Sava školska slava

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i škole u Srpskoj i Srbiji slave Dan Svetog Save (Savindan) kojim se obilježava uspomena na Svetog Savu.

U banjalučkoj Gimnaziji je, povodom obilježavanja školske slave Svetog Save, održana svečana akademija u čast prosvjetitelja i utemeljivača srpske Crkve i kulture.

Učenici Gimnazije izveli su kulturno-umjetnički program posvećen Svetom Savi, velikom srpskom misliocu.

Direktor Gimnazije Zoran Milašinović rekao je novinarima da ova škola u posljednjih 20 godina redovno obilježava slavu Svetog Savu, naglašavajući da je to "jedan lijep izazov za učenike i profesore".

Današnjoj akademiji prisustvovali su učenici i profesori starijih generacija, te konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

Obilježavanje školske slave Svetog Save obilježeno je i u Tehničkoj školi u Banjaluci gdje su priređeni svetosavska akademija i prigodan nastup učenika ove škole.

Služenjem liturgije i lomljenjem slavskog kolača u Sabornom hramu Uspenija presvete Bogorodice u Brčkom, jutros su članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", Svetosavske omladinske zajednice i brojni učenici brčanskih škola obilježili krsnu slavu Svetog Savu.

Po završetku bogosluženja, sveštenik Nebojša Draškić pročitao je svetosavsku poslanicu Njegovog preosveštenstva episkopa zvorničko-tuzlanskog Hrizostoma i čestitao veliki praznik slavljenicima i vjernicima u ime Srpske pravoslavne crkvene opštine Brčko.

On je sljedbenicima djela i puta prvog srpskog prosvjetitelja Svetog Save poželio da uistinu postanu "njegova djeca". "Sveti Sava je svima nama dao hrišćansku dušu", istakao je sveštenik Draškić.

Praznik Svetog Save jedan je od najvećih hramovnih i porodičnih praznika, svetkuju ga mnoge zanatlije, a proglašen je i za školsku slavu.

Za vrijeme bivše SFRJ Sveti Sava se nije službeno slavio, jer je taj praznik ukinut odlukom komunističkih vlasti 1945. godine. U škole je ponovo vraćen 1990. godine.

Kao školska slava obilježava se u školama u Srbiji i Republici Srpskoj. U školama taj dan je radni, ali nenastavni dan.

Sveti Sava (po rođenju Rastko Nemanjić) bio je raški plemić iz vladarske porodice Nemanjića, uticajni diplomata i prvi srpski prosvetitelj i arhiepiskop autokefalne srpske žičke arhiepiskopije, diplomata, zakonodavac, književnik i hodočasnik.

Umro je 27. januara 1236. u Trnovu (Bugarska) i taj dan je crkva ustanovila kao praznik kojim se obilježava uspomena na njegov život i djelo.

Počekom 19. vijeka spevana je poznata Himna Svetom Savi.

Mnoge vrste zanatlija iz Srbije su ga smatrale svojim patronom i uzimale njegov dan za esnafsku slavu.

U beogradskoj opštini Vračar, na mjestu gdje se vjeruje da su po nalogu Sinan-paše spaljene njegove mošti 1594. godine, podignut je hram posvećen Svetom Savi u znak zahvalnosti za sve što je uradio za svoj narod i crkvu.

(MONDO/agencije, foto: Ilustracija)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE