• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Majkić saslušana zbog "Sejdić-Finci"

Dušanka Majkić upozorila je da "tužilac govori o tome da jedan od naroda u BiH hoće više nego što to imaju druga dva naroda".

Dezorijentisano Tužilaštvo BiH nastavlja svoj rad protiv nepoznatih lica baveći se parlamentarcima, a za to vrijeme gomile predmeta o ratnim zločinima i organizovanom kriminalu stoje u ladicama, izjavila je danas u Sarajevu poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić.

"Nevjerovatno je šta se ovo događa u BiH, kao i ovaj politički pritisak koji Tužilaštvo BiH vrši na parlament BiH s ciljem obezbjeđenja da se donese odluka u korist jednog naroda", rekla je Majkićeva novinarima nakon razgovora sa tužiocem Olegom Čavkom u Tužilaštvu BiH, gdje se pojavila kao svjedok u okviru istrage Tužilaštva BiH protiv nepoznatih lica i drugim okolnostima u vezi sa neprovođenjem odluke "Sejdić i Finci".

Ona je upozorila da "tužilac govori o tome da jedan od naroda u BiH hoće više nego što to imaju druga dva naroda".

Prema njenim riječima, cijela akcija Tužilaštva BiH zbog neprovođenja odluke "Sejdić i Finci" pokrenuta je da se izvrši politički pritisak na parlament BiH s ciljem provođenja te odluke.

Majkićeva je navela da su je pitali kako radi parlament, kako radi komisija, da li je to ozbiljan rad.

"Zamislite kad jedan tužilac pita da li je interresorna radna grupa za provođenje oluke `Sejdić i Finci` radila ozbiljno. On ne razumije da je pitanje političkih sukobljavanja odlika parlamenta, on jednostavno ne razumije parlamentarni život", istakla je Majkićeva.

Ona je ocijenila nevjerovatnom činjenicu da se Tužilaštvo BiH proglašava nenadležnim za 1.300 granata koje predstavljaju vrhunski bezbjednosni problem u BiH, ne proglašava se odgovornim da rješava pitanja tolikih ratnih zločina u BiH, ili da raskrinka "curenje" oružja iz BiH čak do Švedske.

"Za ta pitanja Tužilaštvo BiH nije odgovorno i sve ono što je do sada radilo bilo je isključivo usmjereno protiv pojedinih poslanika i političkih partija, zbog čega izražavam svoje ogorčenje", rekla je Majkićeva.

Ona smatra da će Tužilaštvo BiH biti "grobar ove zemlje".

Majkićeva je poručila da je danas čvrsto zastupala svoje političke stavove i da će to činiti uvijek, tako da ni Tužilaštvo BiH, ni bilo koji drugi pravosudni organ, ne može uticati na njene odluke.

Prema njenim riječima, tužilac je otprilike govorio ono što govore svi Bošnjaci, a to je da odluku "Sejdić i Finci" treba završiti ne razmišljajući o tome kakve to konsekvence sa sobom vodi.

"Rekla sam da ne želimo da niko bira političke predstavnike srpskog naroda i nećemo nikada učiniti ništa da utičemo na izbor političkih predstavnika drugih naroda", zaključila je Majkićeva.

Ona se danas kao svjedok odazvala na poziv Tužilaštva BiH radi davanja iskaza o krivičnom djelu protiv nepoznatih lica i drugim okolnostima u vezi sa neprovođenjem odluke "Sejdić i Finci".

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić ocijenio je da je pozivanje poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanke Majkić u Tužilaštvo BiH radi davanja iskaza u vezi sa neprovođenjem odluke "Sejdić i Finci" potpuno besmisleno i da je riječ o političkom pritisku na poslanike.

On je istakao da je ovo nesumnjivo oblik pritiska na slobodnu volju poslanika koji moraju da brane interese Republike Srpske kada je riječ o ustavnim promjenama.

"Na poslanike se ne može putem Tužilaštva izvršiti pritisak da izvrše promjenu Ustava, jer ono oko čega Tužilaštvo provodi istragu je u stvari neusvajanje amandmana na Ustav BiH po odluci `Sejdić–Finci", rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je dodao da poslanici, ne samo iz Republike Srpske, ne mogu biti odgovorni zato što politički nema saglasnosti oko toga u kom smislu treba promijeniti Ustav.

"Oni brane interes Republike Srpske u ovom slučaju, te zbog toga niko ne smije krivično da ih goni, niti prekršajno ili na bilo koji drugi način", istakao je Radojičić.

Tužilaštvo BiH nedavno je pokrenulo istragu zbog neprovođenja odluke "Sejdić-Finci", koju je 2009. godine donio Evropski sud za ljudska prava u Strazburu.

U Posebnom odjeljenju za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH donesena je naredba o provođenju istrage protiv nepoznatog počinioca i već se provode određene istražne aktivnosti i prikupljaju dokazi, a postupajući tužilac u ovom predmetu je Oleg Čavka. 

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE