• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusija predsedava SB UN, Kosovo prioritet

Rusija je u subotu preuzela predsedavanje SB UN tokom marta, a prema najavama Kosovo, Avganistan, Irak i Bliski istok biće prioriteti.

 Rusija predsedava SB UN, Kosovo prioritet Izvor: MONDO

Rusija je u subotu preuzela predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija tokom marta, a prema najavi njenog predstavnika u UN Vitalija Čurkina, Kosovo i Metohija, Avganistan, Irak i Bliski istok biće pitanja kojima će tokom jednomesečnog predsedavanja biti dat prioritet.

Ambasador Čurkin je tokom tele-mosta između Njujorka i Moskve 27. februara rekao da će se Rusija usmeriti na rad na rezoluciji o borbi protiv terorizma, zabrinjavajuću situaciju u Avganistanu i bliskoistočno pitanje, a nastaviće "pažljivo da prati konflikt na Kosovu".

Ocenjujući u izjavi za Tanjug da je situacija na Kosmetu veoma opasna i napeta, ruski diplomata je tada rekao kako je neprihvatljivo nasilje nad onima koji ne žele da se priklone jednostrano proglašenoj nezavisnosti srpske pokrajine.

Misija UN i NATO treba da rade strogo po Rezoluciji 1244 i da osiguravaju bezbednost na Kosovu i povratak izbeglica, kao i da stvaraju uslove za normalan život ljudi a nikako da primoravaju na kršenje Rezolucije Saveta bezbednosti 1. 244, rekao je Čurkin.

Ukoliko se uoči suprotno, naglasio je on, Rusija će to pitanje "veoma oštro postaviti" i u Savetu bezbednosti.

"Naši zahtevi su veoma jednostavni u toj situaciji - nikakve nasilne akcije ne smeju da se primenjuju prema onima koji ne žele da se potčine nelegalnom jednostranom proglašenju nezavisnosti", rekao je Čurkin.

Stalni predstavnik Rusije u UN je, govoreći o upućivanju misije EU na Kosovo, rekao da će "Savet bezbednosti nastaviti da motri da situacija na Kosovu ostane na pravnom polju i da nelegalno raspoređivanje misije Evropske unije ne smeta misiji UN".

Prema Čurkinovim rečima, u "nekim dokumentima" moglo se pročitati da će u periodu od 120 dana u kojem će misija EU zameniti UNMIK, ali da je "potpuno nejasno odakle im to".

"Ako na neki način budu pokušali da realizuju tu shemu, stupiće u koliziju sa Rezolucijom 1244, međunarodnim pravom i SB UN", naglasio je on.

Čurkin je dodao da je generalni sekretar UN Ban Ki-mun jasno rekao i da "niko na to nije imao primedbe" u Savetu bezbednosti, da je Rezolucija na snazi i da UNMIK nastavlja da funkcioniše.

To je izuzetno važna izjava, i jasno pokazuje da nema političkog, legalnog i moralnog opravdanja za jednostrano proglašavanje nezavisnosti i priznanje od strane bilo koga, istakao je Čurkin.

Čurkin je u petak u intervjuu informativnom kanalu "Vesti 24" rekao da Moskva očekuje da UNMIK nastavi da funkcioniše dok SB UN ne donese odgovarajuću odluku a da on "takav razvoj situacije ne predviđa".

"Ako bi neko hteo da smišlja takve planove, treba da mu bude jasno da principijelno neće uspeti ni u čemu. Misija bez nove odluke Saveta pravno ostaje u Pokrajini sa svim posledicama koje iz toga proizlaze", rekao je ambasador.

Ruski diplomata je istakao tokom ovonedeljnog tele-mosta da je nedavno SB za pet dana tri puta razgovarao u različitim formatima o Kosmetu, što je ocenio "sasvim neuobičajenim".

To jasno pokazuje da se pitanje "nije premestilo u Brisel", a da se Savet podelio i da mnoge članice dele zabrinutost Rusije kada je reč o zaštiti međunarondog prava i regionalne i svetske bezbednosti, primetio je Čurkin.

U intervjuu za "Vesti 24" ambasador Čurkin je rekao da "u svakom slučaju, dok nema dogovora Beograda i Prištine, pitanje neće biti zatvoreno", kao i da se "prognoze koje smo slušali da će maltene prvog dana prosle proglašenja nezavisnsoti 100 zemalja priznati Kosovo, ne ostvaruju".

Kako je ruska agencija RIA Novosti javila iz Njujorka, Čurkin je u petak razgovarao sa Ban Ki-munom o saradnji u martu i dnevnom redu tokom ruskog predsedavanja.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE