• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mladić ipak odbio da svjedoči

Svjedočenje Ratka Mladića na suđenju Radovanu Karadžiću prekinuto je nakon 20 minuta, jer Mladić nije želio da odgovara na pitanja.

Iako je Mladić poslije rasprave sa sudskim vjećem pristao da položi zakletvu, on je nakon svakog Karadžićevog pitanja rekao da "ne može i ne želi da svjedoči iz zdravstvenih razloga" i da štiti svoja prava.

"Na savet svog pravnog tima, branim svoje pravo da ne svjedočim, odbijam da svjedočim", rekao je Mladić i naveo da bi svjedočenjem dalje ugrozio svoje zdravlje i otežao svoju poziciju u procesu koji se vodi protiv njega.

Mladić je nekoliko puta zatražio da pročita svoju izjavu, ali je predsedavajući sudija O-Gon Kvon to odbio. I Karadžić je na početku ispitivanja rekao da želi da Mladić pročita izjavu koju je spremio za ovo ročište, ali je sudsko vijeće ponovo navelo da to nije u skladu sa pravilima.

Karadžić je zatim Mladića pitao nekoliko pitanja o Srebrenici i opsadi Sarajeva, ali nije dobio odgovore na svoja pitanja.

"Uprkos svim rizicima, volio bih da Mladić pročita svoju izjavu, ali ću poštovati svaku odluku suda", rekao je Karadžić kada je završio sa svojim pitanjima.

Njegov savjetnik Piter Robinson zatražio je da sudsko vijeće "ipak obilježi Mladićevu izjavu, u slučaju da se ona pojavi u nastavku procesa", ali predsjedavajući sudija O-Gon Kvon je rekao da ne vidi osnov za tako nešto.

Mladić je iz sudnice izašao rekavši da je to još jedan dokaz da je Haški tribunal antisrpski sud.

Na samom početku ročišta, sud je odbio zahtjev Mladićevog advokata da se bivši komandant Vojske RS izuzme od svjedočenja iz medicinskih razloga.

Svjedočenje je počelo sa malim zakašnjenjem, jer je proglašena pauza nakon što je Mladić zatražio od čuvara da mu donesu zubnu protezu koju je zaboravio u svojoj ćeliji.

Advokat Branko Lukić je zatražio da Mladić ne svjedoči zbog narušenog zdravlja i naveo da se u suprotnom krše njegova ljudska prava, pravo da se ne samooptužuje, pravo na ćutanje, ali je sudsko veće odbilo taj zahtev.

Lukić je naveo da njegov klijent nije u stanju da svjedoči jer ne razlikuje fikciju i istinu, ali je sudsko vijeće navelo da je "ustanovilo da zabrinutost zbog zdravstvenog stanja nije tolika da mu onemogući svjedočenje" i poručilo da će Mladiću biti pružena sva medicinska pomoć, ako se ukaže prilika.

I pravni savjetnik Radovana Karadžića je naveo da je Karadžić svjestan Mladićevog stanja, ali da smatraju da je njegovo svjedočenje veoma važno.

"Doktor Karadžić zna da je Mladiću teško, da on nije dobro, ali traži od njega da na ovom svjedočenju da sve od sebe i da pruži najbolje moguće svjedočenje. On se tako bori ne samo za slobodu, već i za kontiunitet Republike Srpske", naveli su oni.

Mladić je nakon prepirke pristao da pročita zakletvu i zatražio da pročita pisanu izjavu koju je sinoć sastavio, a kada mu je Karadžić na početku ispitivanja ponudio da to učini, sudsko vijeće je navelo da to nije u skladu sa pravilima.

o kakav dogovor da proteramo Muslimane i Hrvate sa teritorija pod srpskom kontrolom?".

Prvi susret od rata

Današnji susret Karadžića (68) i Mladića (70) je njihov prvi susret od rata u BiH. Haški tribunal im obojici, u odvojenim procesima, sudi po optužnici za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmere genocida; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih šljemova" UN, 1992-95.

(MONDO, Foto: Serge Ligtenberg/Guliver/Getty Images)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE