• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kazniti odgovorne za napad na festivalu

Ambasada SAD u BiH pozvala je nadležne predstavnike vlasti da brzo kazne odgovorne za napad na LGBT zajednicu tokom festivala kvir filma "Merlinka".

Američka Ambasada u saopštenju osudila je ovaj "nasilni i kukavički napad" tokom festivala u kinu "Kriterion".

U Ambasadi ističu da u modernom društvu nema mjesta za mržnju i netoleranciju, te da su LGBT prava, ljudska prava.

Jučerašnji napad na učesnike festivala, u kojem ima i povrijeđenih, najoštrije je osudilo i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK).

Udruženje smatra da je MUP Kantona Sarajevo morao obezbjeđivati ovaj skup i da u tom smislu snosi punu odgovornost.

"Sigurnost svakog građana BiH, bez obzira na njihovo religijsko, etničko ili bilo koje drugo uvjerenje i orijentaciju, očigledno i dalje ostaje neispunjena dužnost ministara unutrašnjih poslova", navodi se u saopštenju UDIK-a.

UDIK smatra da je BiH duboko zagazila u kulturu nasilja prema svakome ko drugačije misli u zajednici i zahtijeva utvrđivanje odgovornosti o ovom, kao i svakom činu diskriminacije u zajednici.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, koja je oštro osudila napad na učesnike Kvir festivala "Merlinka", juče je navela da BiH u procesu evropskih integracija mora potpuno poštivati ljudska prava LGBT osoba što podrazumijeva i mogućnost javnog izražavanja drugačije seksualne orijentacije i rodnog identiteta bez diskriminacije i pružati im punu zaštitu.

Delegacija EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen najsnažnije osuđuju napad na posjetioce filmskog festivala sa LGBT tematikom "Merlinka" u Sarajevu i očekuju od vlasti da brzo identifikuju odgovorne i izvedu ih pred lice pravde.

"Takva netolerancija je neprihvatljiva i predstavlja kršenje ljudskih prava. EU je protiv svih oblika netolerancije, uključujući homofobiju, ksenofobiju i govor mržnje", navodi se u saopštenju Delegacije EU u BiH.

Evropska unija naglašava svoju jasnu podršku ravnopravnosti i ljudskim pravima LGBT zajednice u BiH, te očekuje od vlasti da brzo identifikuju odgovorne i izvedu ih pred lice pravde.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH ističe da je napadom na učesnike kvir festivala ispoljena divljačka netolerancija, te ukazuje da je postalo pravilo da organizovane grupe nasilnika svim sredstvima pokušavaju da spriječe organizovanje kulturnih manifestacija čija je tema LGBT populacija.

U saopštenju Helsinškog komiteta navodi se da se juče u kinu "Kriterion" na udaru siledžija našla publika čiji je "grijeh" što su gledali filmska ostvarenja posvećena homoseksualcima i drugim pripadnicima seksualnih manjina.

Ovaj komitet najoštrije osuđuje napad koji, kako su naveli, svjedoči o odsustvu tolerancije prema razlikama u seksualnoj orijentaciji i podvlači pravo svake osobe na slobodno polno izražavanje.

U Helsinškom komitetu očekuju da će akteri ovog napada biti identifikovani i primjerno kažnjeni kako se ovakvi slučajevi ne bi ponavljali.

Nekoliko maskiranih osoba napalo je juče u prostorijama Art kina "Kriterion" u Sarajevu učesnike Međunarodog festivala kvir filma "Merlinka".

Tri osobe su zadobile lakše povrede, jedna od njih je odbila ljekarsku pomoć, a druge dvije zbrinute su u Klinici urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Koševo.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE