• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Orić blokira BiH institucije?

Samo pominjanje bivšeg komandanta Srebrenice Nasera Orića novi je kamen spoticanja u odnosima Srba i Bošnjaka u BiH.

Do ovakve situacije došlo je nakon što je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo da protiv njega i četvorice njegovih saradnika vodi istragu.

Ne isključujući mogućnost raspisivanja potjernice za Orićem, s obzirom na to da je on nedostupan pravosudnim organima Srbije, Tužilaštvo je saopštilo da se Orić i četvorica njegovih saradnika sumnjiče da su 12. jula 1992.godine počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mjestu Zalazje, Donji Potočari, u opštini Srebrenica.

Oriću i ostalima stavlja se na teret da su tom prilikom ubili devet civila srpske nacionalnosti.

Orić je bosanskim medijima izjavio da će ga iz Srbije i Republike Srpske proganjati dok je živ, a nakon toga u službenim prostorijama primio ga je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Izetbegović je potom izjavio da BiH neće svoje ljude izručivati Srbiji, koja, kako je rekao, treba da razmisli o načinu ponašanja prema građanima BiH ukoliko želi da bude članica EU.

"Orić je prošao vrlo temeljitu istragu u Hagu i ta je istraga završena. Nema govora da mu može biti ponovo suđeno za iste zločine ni u BiH, a posebno u Srbiji", rekao je Izetbegović i za isto veče najavio sastanak sa svim bošnjačkim liderima u institucijama BiH kako bi Oriću i njegovim saradnicima pružili zaštitu.

Upravo to okupljanje bošnjačkih političara radi pružana zaštite Oriću moglob i ponovo da blokira rad državnih institucija u BiH, ukoliko tako odluče zvaničnici RS.

Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik je najavio i da će predstavnici RS naredne sedmice "prodiskutovati o slučaju Orić" i vidjeti na koji će način reagovati.

"Bićemo veoma rigorozni kada je riječ o procesuiranju osumnjičenih i svih onih koji su počinili zločine nad Srbima, jer nemamo povjerenje u sud i tužilaštva BiH, koji to nisu učinili", rekao je Dodik.

Dodik je oštro osudio zajednički sastanak Izetbegovića, Zlatka Lagumdžije I Fahrudina Radončića za koje je rekao da „brane zločine koji su počinjeni nad Srbima u Podrinju, što je dokaz da je BiH koju oni grade nemoguća“.

"Izetbegović, Lagumdzija i Radončić se mogu ujediniti samo onda kada je riječ o odbrani zločina nad Srbima", rekao je Dodik.

On je naglasio da takvo ponašanje bošnjačkih funkcionera pravi razdor i jača nepovjerenje u BiH.

"Evidentno je da nijedan zločin nad Srbima u Sarajevu nije procesuiran. Pravosudni sistem nije reagovao na zločine u selu Zalazje, koje je počinio Naser Orić sa svojim snagama, iako dokazi za to postoje", istakao je Dodik.

Pokušaj bošnjačkih političkih lidera da zaštite Orića osudili su srpski predstavnik tročlanog šefa države BiH Nebojša Radmanović, predstavnici drugih stranaka, boračke organizacije i udruženja RS.

Radmanović je poručio da je jednonacionalno okupljanje bošnjačkih drzavnih funkcionera u Predsjedništvu BiH bježanje od odgovornosti. Ocijenio je i da pravosudne institucije BiH žele da biološki nestanu svjedoci zločina nad Srbima i ponovio da je BiH nesposobna da funkcioniše.

S druge strane, ministar bezbjednosti BiH Radončić je Dodiku spočitao da je pravosnažno osuđenu Biljanu Plavšić, koju je nazvao ratnom zločinkom, dočekao na spekatakluran način po izlasku iz haškog zatvora, kao i pravosnažno osuđenog Momčila Krajišnika.

„Dočekani su kao da im se iz groba digao mrtvi Milošević“, rekao je Radončić, prenijeli su mediji u BiH.

Komentarišući Dodikovu najavu blokade državnih institucija, Radončić je rekao da se nada da će se on ponašati legalistički, te da je svjestan odgovornosti mnogih evropskih fondova i obaveza države na evropskom putu.

„Kada se prašina slegne i kada se okonča ubiranje političkih poena u kampanji, nadam se da ćemo onda imati situaciju kakva priliči ovoj zemlji, a to je da imamo vrlo odgovoran rad Sav,eta ministara BiH“, rekao je Radončić i pozvao zvaničnike Srpske da u ponedjeljak dođu na posao u Sarajevo.

(Tanjug, na fotografiji: Naser Orić)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE