• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mutabdžija: U RS prvi put manjak učenika

Ministar prosvjete RS Goran Mutabdžija izjavio je da je Srpska prvi put došla u situaciju da ima manje od 100.000 učenika u osnovnim školama

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija izjavio je da je Srpska prvi put došla u situaciju da ima manje od 100.000 učenika u osnovnim školama, dok je broj prvačića pao ispod 10.000.

"To je krupno pitanje sa kojim se cjelokupno društvo susreće i još nemamo konkretan odgovor na koji način odgovoriti ovom izazovu koji predstavlja i globalizacijsko pitanje i jedno od najvažnijih pitanja uspješnog razvoja Republike Srpske", rekao je Mutabdžija u parlamentu Srpske, obrazlažući Informaciju o realizaciji strategije razvoja obrazovanja za period od 2010. do 2014.godine.

Mutabdžija je napomenuo da je Vlada Srpske iz Ekonomsko-socijalne komponente Republike Srpske izvršila maksimalna ulaganja u obrazovne institucije na svim nivoima u periodu od 2010. do 2012. godine u iznosu od 40 miliona KM.

Govoreći o predškolskom vaspitanju i obrazovanju, Mutabdžija je rekao da je u Srpskoj u odnosu na 2010. godinu napravljen pomak uključenosti djece u predškolsko vaspitanje, koja trenutno iznosi 12 odsto ukupne populacije predškolskog uzrasta.

Mutabdžija je podsjetio da je resorno ministarstvo 2011. godine počelo realizaciju programa pripreme djece u godini pred polazak u školu u koji se uključuje veliki broj djece koja nisu uključena u rad predškolskih ustanova.

On je rekao da je kroz ovaj program u 2012. godini uključeno 40 odsto djece predškolskog uzrasta.

Kada je riječ o srednjem obrazovanju i vaspitanju, Mutabdžija je naveo da kroz reformu srednjeg obrazovanja treba raditi na povećanju uključenosti djece u školama opšteg obrazovanja i gimnazijama sa postojećih 20 odsto na 30 odsto.

Komentarišući obrazovanje odraslih i obrazovanje u saobraćaju, Mutabdžija je podsjetio da je u Srpskoj donesen kvalitetan zakon koji tretira ovu problematiku, dok, nažalost, u Federaciji BiH na nivou kantona nema adekvatnog zakona.

"Time se stvara velika praznina, zbog čega značajan broj ljudi iz Srpske ne koristi usluge Centra za obrazovanje odraslih Republike Srpske, već odlazi u Federaciju, gdje po skraćenim procedurama ostvaruje pravo na prekvalifikacije", istakao je Mutabdžija.

Govoreći o visokom obrazovanju, Mutabdžija je rekao da je u periodu od 2010. do 2012. godine u Srpskoj, s jedne strane, značajno povećan broj visokoškolskih javnih i privatnih ustanova, a s druge strane zabilježen pad broja svršenih srednjoškolaca.

Šef kluba poslanika Socijalističke partije-Partije ujedinjenih penzionera u Narodnoj skupštini Republike Srpske Saša Čudić ocijenio je da je poražavajući podatak da je svake godine manji broj upisanih đaka u školama Srpske, ističući da se mora raditi na rješavanju ovog problema.

Tokom rasprave u Narodnoj skupštini o Informaciji o realizaciji strategije razvoja obrazovanja za period 2010-2014. godine, Čudić je rekao da je važan razvoj predškolskog vaspitanja, a da osnovno obrazovanje mora u potpunosti biti besplatno.

Šef kluba poslanika PDP-a Zoran Đerić smatra da prioritet u Srpskoj mora biti investiranje u populacionu politiku i obrazovanje.

"Prioritet Vlade i svih institucija Srpske mora biti i očuvanje ćirilice i njena afirmacija u društvu. U tom pogledu PDP je ranije predlagao da januar bude mjesec ćirilice u Republici Srpskoj", rekao je Đerić.

Potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Ramiz Salkić smatra da se nastavnim planom u osnovnom obrazovanju Srpske "krši ustav i zakon, jer postoji srpski jezik, dok nema bosanskog i hrvatskog jezika".

Salkić, koji je član SDA, rekao je da je za bošnjačku djecu u osnovnim školama u Konjević Polju i Vrbanjcima kod Kotor-Varoši onemogućeno odijanje nastave po nacionalnoj grupi predmeta.

"Nemojte se čuditi ako u septemru bude još 10 do 15 ovakvih škola", rekao je Salkić i dodao da će odgovornost za to snositi resorno ministarstvo, jer "bošnjačkoj djeci nije omogućilo nacionalnu grupu predmeta".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE