• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Van i Neva imena malih Banjalučana

Neobičnija imena koja su upisana u matičnu knjigu rođenih u Banjaluci su Anđelina Srna, Neva, Nika, Korina, Zarije, Eman, Kan, Van...

U matičnu knjigu rođenih u Banjaluci prošle godine upisano je 4.540 novorođenčadi, a pregledom njihovim imena evidentno je da su dječacima više davana tradicionalna, a djevojčicama često imena koja nisu karakteristična za naše podneblje.

"Među najčešćim muškim imenima pojavljuju se Marko, Luka, Lazar, Stefan, Andrej, Matej, David, Filip, Uroš, Vuk, Đorđe, Andrija, Aleksa, Aleksej, Sergej, Relja, dok su djevojčice dobijale imena Ana, Mia, Milica, Marija, Teodora, Sofija, Anastasija, Katarina, Kristina, Anđela, Ena, Una, Sara", kazao je Milenko Šajić, portparol Gradske uprave, prenose "Nezavisne novine".

Neobičnija ženska imena koja su upisana u matičnu knjigu rođenih u 2013. godini su Anđelina Srna, Neva, Nika, Iskra, Korina, Anika te Kasija.

Muška zanimljivija imena su Leon, Simon, Demijan, Nestor, Miljan, Zarije, Zaharije, Balša, Eman, Kan, Van, Evgenij, Kolja, Vasil, Amfilofije.

Kako kažu stručnjaci, brži protok informacija i veća migracija građana s ovih prostora uticali su na raznolikost imena koja se daju djeci posljednjih godina, a nije rijetkost da se novorođenčadima daju imena popularnih fudbalera, pjevača ili pjevačica.

Među najčešćim ženskim imenima su Ana i Marija. Od muških tradiocionalnih imena česta su Stefan, Pavle, David, Luka, Filip, Lazar i Nikola.

"Povremeno se u MK rođenih pojave arhaična imena Jefimija ili Karađorđe, dok su nekada popularna imena Sanja, Tanja, Vesna, Željko, Zoran, Goran gotovo danas iščezla iz upotrebe", istakao je Šajić.
Lako za pamćenje

Ivan Šijaković, sociolog, smatra da djeci treba davati modernija imena jer će se sve više kretati po svijetu, posebno ove geracija sada.

"Imena treba da budu zvučna i da se lako pamte, te će takva imena da im lako služe u komunikaciji", rekao je on.

(MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE