• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Optužnica protiv Nikole Marića

Nikola Marić zvani Kobra tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti nad licima bošnjačke i srpske nacionalnosti u opštini Prozor.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Nikole Marića zvanog Kobra koja ga tereti za krivično djelo zločini protiv čovječnosti nad licima bošnjačke i srpske nacionalnosti u opštini Prozor.

U saopštenju Tužilaštva BiH navodi se da osumnjičenog Marića terete i da je u periodu od novembra 1992. godine do kraja oktobra 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva opštine Prozor, kao pripadnik HVO-a Prozor vršio progon Bošnjaka na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Prema navodima optužnice, Marić je učestvovao u zajedničkom planu i doprinosio ostvarenju zajedničkog cilja, lišavanja drugih lica života, prisilnom preseljenju stanovništva, prisilnom nestanku, mučenju i drugim nečovječnim djelima učinjenim u namjeri nanošenja velike patnje i ozbiljne fizičke i psihičke povrede.

Optuženog Nikolu Marića terete da je naredio jednom pripadniku HVO-a da ubije bolesnog starca čiji su inicijali B.Z, a lično je učestvovao u ubistvima lica B.DŽ, Š.M, S.S, S.O, G.M. i S.M.

On se tereti da je učestvovao u zatvaranju ili drugom teškom oduzimanju fizičke slobode stanovništva bošnjačkih sela Skrobućani, Paroš, Gračanica, Varvara, Duge, Lug, Višnjani i Družinovići.

U optužnici se navodi da je optuženi Marić učestvovao u mučenju, zlostavljanju i drugim nečovječnim djelima učinjenim nad bošnjačkim civilima koji su bili zarobljeni u prostorijama Vatrogasnog doma i Atomskog skloništa u Prozoru, gdje ih je po svim dijelovima tijela udarao crijevom za vodu, šakama, nogama, ručnim bacačem rakete, bejzbol palicom i električnom palicom.

Kako se u optužnici navodi, optuženi Marić je krajem avgusta ili početkom septembra 1993. godine, u kasnim popodnevnim časovima, zajedno sa nekoliko neidentifikovanih pripadnika HVO-a, iz logora u Srednjoškolskom centru /SŠC/ Prozor u kojem su bili nezakonito zatvoreni bošnjački civili, izveo šest civila Bošnjaka, kojima se od tada gubi svaki trag i čija tijela nikada nisu pronađena.

Kako se dalje navodi u optužnici, u junu 1993. godine, optuženi Marić je, zajedno sa još nekoliko vojnika HVO-a, učestvovao u premlaćivanju osam lica srpske nacionalnosti nepoznatog identiteta, koja su dovedena sa područja Gornjeg Vakufa.

Prema navodima optužnice, Marić je ih je ispred SŠC u Prozoru, u prostoriji za ugalj, okrenuo prema zidu i tukao šakama u bubrege tako snažno da su oni padali u nesvijest od bolova, a potom je jednom od njih naredio da klekne i pase travu, što je oštećeni morao i uraditi.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Srna)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE