• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dodik: BiH klizi prema raspadu

Predsjednik RS Milorad Dodik rekao da BiH ne može da prevaziđe svoje unutrašnje izazove i da samo međunarodno prisustvo održava tu zemlju.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je BiH zemlja permanentne krize i nedovršenosti i da je trenutna situacija dokaz da BiH ne može da prevaziđe svoje unutrašnje izazove i da samo međunarodno prisustvo održava tu zemlju.
Dodik je u Beogradu, poslije sastanka sa prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem i liderom SDS-a Mladenom Bosićem, rekao da su događaji u Federaciji BiH motivisani da se u Republici Srpskoj izazovu slični protesti, koje priziva lider SDP-a Zlatko Lagumdžija, te da se oni prebace u Srpsku i ponovo međunarodni faktor uvuče snažno u rješavanje problema u BiH.

On je dodao da je zadovoljan rezultatom današnjeg sastanka u Beogradu, kojem je prisustvovao i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, a na kojem je postignuta saglasnost o potrebi stabilnosti Srpske, Srbije i regiona.

Predsjednik Srpske je napomenuo da je BiH blokirana i da za ovakvu situaciju značajnu krivicu snosi međunarodna zajednica, s obzirom da je visoki predstavnik ozbiljno kršio Dejtonski mirovni sporazum.

Prema njegovim riječima, protesti u Federaciji rezultat su ignorisanja realne situacije od raznih grupa međunarodnog faktora koje su htjele neku drugu BiH.

Dodik je rekao da proteste u Republici Srpskoj organizuju bošnjačka udruženja, te naveo primjere Banjaluke i Bijeljine, dodajući da su oni slobodni da mirno protestuju, ali da će državni instrumenti zaustaviti svaku eskalaciju.

Navodeći da događaji u Federaciji BiH "nisu cijela BiH", Dodik je napomenuo da se to, ipak, nastoji pripisati kao da se protesti dešavaju u cijeloj BiH, koja je u institucionalnoj krizi i pokazuje da ne može da "preživi".

On je poručio da aktuelni protesti ne mogu da "objedine" građane u BiH, jer su politički motivisani, pa se na tim skupovima pojavljuju zahtjevi za ustavnim promjenama i ukidanjem Srpske.

Predsjednik Dodik je rekao da je sastanak kod Vučića došao u pravo vrijeme i da ga doživljava, prije svega, tako da Srbija želi regionalnu stabilnost, te dodao da je jaka Srbija, puna mira i stabilnosti, potrebna Srpskoj.

Komentarišući zahtjeve bošnjačkih političara za vanrednim izborima, poput Zlatka Lagumdžije i Bakira Izetbegovića, Dodik je rekao da su izbori u oktobru, a da Izetbegović može da ima "i vanredne i noćne i jutarnje izbore".

On je podsjetio da Bakir Izetbegović želi centralizovanu BiH i da mu se politika zasniva na knjizi njegovog oca - "Islamska deklaracija". "Bakir se osjeća nejak i nedorečen i zato mu se čini smisleno da kaže da su za sve krivi entiteti", rekao je Dodik.

Dodik je naveo da Bakir Izetbegović želi samo da se "pokaže važan", ali da su svi bošnjački političari jedinstveni da izazovu međunarodnu intervenciju kako bi se promijenio Ustav BiH.

Nakon sastanka sa predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom i liderom SDS-a Mladenom Bosićem, Vučić je rekao u Beogradu da prebijanje, nasilje, huliganstvo, paljenje i rušenje zgrada ne vodi ničem dobrom i da sve razlike između političkih rivala u BiH, Srpskoj i Srbiji treba rješavati demokratski na izborima.

On je istakao da je politička, ekonomska i socijalana stabilnost Republike Srpske, ali i regiona, ključna za Srbiju koja će svim snagama podupirati tu stabilnost, a nijednom riječju, ni potezom neće ugrožavati BiH.

Vučić je rekao da je Srbija jedna od rijetkih zemalja u regionu koja nije bila izložena bilo kakvoj nestabilnosti prethodnih godinu i po dana zbog čega je napredovala i priznata u svijetu.

On je istakao da Srbija u skladu sa Dejtonskim sporazumom ima značajnu ulogu u njegovom provođenju i da je srpski narod zapadno od Drine uvijek zainteresovan za mišljenje Srbije, koja želi da sačuva političku i ekonomsku stabilnost u regionu, ali i dobru budućnost Republike Srpske.

Vučić je naveo da je saslušao viđenja i poglede Dodika i Bosića i razumio šta oni misle o ekonomskoj i političkoj situaciji u Republici Srpskoj i BiH, te dodao da je on iznio stavove Srbije.

"Mislim da smo se saglasili da je pitanje političke, ekonomske i socijalne stabilnosti ključno za sve nas i da ćemo svim snagama takvu vrstu stabilnosti podupirati, a sve razlike između nas, i političko rivalstvo rešavaće se demokratski na izborima", rekao je prvi potpredsjednik Vlade Srbije.

On je naveo da ne bi volio da vidi zapaljene zgrade u Republici Srpskoj, kao što se ne raduje nasilju u FBiH, iako razumije volju naroda da pokaže nezadovoljstvo socijalnim stanjem.

Vučić je rekao da je na današnjem sastanku razgovarano i o jačanju ekonomske saradnje i da je uvjeren da će krajem godine ljudi u Republici Srpskoj osjetiti onu vrstu boljitka, kao i narod u Srbiji, iako situacija nije nimalo ružičasta.

"Zadovoljni smo što smo uspeli da sačuvamo našu zemlju i što u Republici Srpskoj i dalje postoji istinska stabilnost", rekao je Vučić, izrazivši uvjerenje da će građani BiH mirno i na najbolji način iskazati svoje zahtjeve pri čemu se Srbija neće miješati. 

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić izjavio je da niko od opozicije u Republici Srpskoj ne želi nasilne proteste i nerede i da SDS ne misli da smjenjuje predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na ulici.
"SDS smatra da promjene treba da se dešavaju na izborima, a ne u rušilačkom pohodu", rekao je Bosić novinarima nakon sastanka u Beogradu.

Bosić je istakao da je na sceni pokušaj da se nasilni protesti iz Federacije BiH presele u Srpsku, što se vidi po dešavanjima u Bijeljini i nagovještajima tih dešavanja u nekim drugim mjestima.

"Jedinstvena je procjena da je od krucijalne važnosti da Republika Srpska ostane politički stabilna i izvan turbulencija u FBiH", naveo je Bosić.

Bosić je rekao da nasilni protesti u FBiH predstavljaju vrlo opasan proces i da sve liči na "arapsko proljeće", te dodao da je obaveza Srbije da štiti Dejtonski mirovni sporazum, a samim tim i Republiku Srpsku.

Bosić ističe da SDS neće podržati nikakvo nasilje, ali da nije protiv toga da građani mirno izraze nezadovoljstvo kada za to dođe vrijeme, dodavši da se ne smiju rušiti institucije jer to Srpskoj ne treba.

"SDS nije stranka koja zagovara revoluciju, nego je stranka koja zagovara evoluciju, razvoj i demokratski put Republike Srpske", kaže Bosić.

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE