• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajevo: Protesti završeni, uhapšeni pušteni

Mirni protesti oko hiljadu građana Sarajeva, čiji su učesnici od podneva pa nadalje zatvarali više ulica u gradu, završeni su večeras oko 20 sati.

Građani koji su se okupili na protestima u Sarajevu razišli su se večeras nakon što su puštena 33 demonstranta koja su bila privedena tokom nereda prethodnih dana.

"Protiv 10 demonstranata biće pokrenut krivični postupak. Sud će im najvjerovatnije izreći mjere zabrane - zabrana međusobnog sastajanja i komuniciranja, oduzimanje putnih isprava i ličnih dokumenata i dva puta sedmično javljanje u nadležnu policijsku upravu", pojasnio je portparol Kantonalnog tužilaštva Alem Hamzić.

Građani su najprije protestovali ispred zgrade Predsjedništva BiH, potom ispred Policijske uprave, te ispred Tužilaštva Federacije da bi onda zatvorili više raskrsnica u centru grada, među kojima i onu ispred Skupštine Federacije BiH.

Tokom današnjih demonstracija među učesnicima, čiji broj je protokom vremena narastao i na više od 1.000, bilo je dosta mladih, od kojih su mnogi imali maskirana lica.

Što je protest duže trajao to su sve više građani srednje i starije dobi napuštali demonstracije, tako da su na kraju ostali gotovo samo mladi.

Na protestu ispred zgrade Predsjedništva BiH zahtijevani su, kako je pročitano u proglasu neformalne grupe građana, ostavke vlasti i socijalno pravednije društvo.

Poslije okupljanja ispred zgrade Predsjedništva BiH, gdje je blokirana jedna od glavnih centralnih ulica, demonstranti su došli do zgrade policijske uprave Centar uz povike "Pustite nam djecu", a kada su vidjeli pripadnike policije, počeli su da uzvikuju "Skinite kacige" i "Decu napolje, lopove u zatvore".

Specijalci koji osiguravaju tu zgradu su skinuli kacige i odložili štitove, na šta su građani aplaudirali.

Demonstranti su poručili da će se sami obračunati s huliganima ukoliko dođu, a pozivaju sugrađane da im se pridruže u protestu.

Demonstranti kažu za sebe da su samo građani Sarajeva "bez imena, nacionalnosti ili stranačke pripadnosti".

Okupljenim građanima je pročitan proglas u kojem se najavljuje da će mirni protesti u Sarajevu biti nastavljeni.

"Govorimo isključivo u ime svih nas kojima su ljudsko dostojanstvo i materijalna egzistencija ugroženi ili uništeni tranzicijskom pljačkom, korupcijom, nepotizmom, privatizacijom javnih dobara, ekonomskim modelom koji favorizuje bogate i finansijskim aranžmanima koji su ubili i samu nadu u društvo socijalne pravde i blagostanja", podvlači se u proglasu.

Šef kriminalističke policije Policijske uprave sarajevske opštine Centar Mirsad Šukić poručio je građanima okupljenim ispred zgrade policije da su svi maloljetnici, privedeni tokom nereda u petak u Sarajevu, pušteni na slobodu, poslije čega su demonstranti otišli do zgrade Tužilaštva.

U policijskoj upravi nema više pritvorenih sa protesta, rekao je Šukić demonstrantima, koji su se prethodno okupili ispred zgrade Predsjedništva BiH, a zatim došli do PU gdje su uzvikivali "Pustite nam djecu" i "Djecu napolje, lopove u zatvore". Poslije okupljanja ispred zgrade Predsjedništva BiH u podne, gdje je blokirana jedna od glavnih centralnih ulica, demonstranti su došli do zgrade policijske uprave Centar, a zatim su se uputili ka Tužilaštvu.

Učesnik protesta, Anes Polić, u izjavi Tanjugu rekao je da su u proglasu skupljene sve stvari koje bole građane Bosne i Hercegovine.

"Prikupili smo ono što nas boli, što se nakupilo ove dvije decenije, a to je strašna eksplozija socijalne nejednakosti. Želimo da uspostavimo društvo koje će biti socijalno pravednije", objasnio je on.

Polić je kazao da učesnici protesta žele da federalna vlada, takođe, podnese ostavku, dodajući da je toj vlasti jasno da je činila jako loše stvari ovih godina i da ima mnoštvo razloga zbog kojih su zaslužili da odu.

On je rekao da demonstranti takođe žele da, pošto je vlada Kantona Sarajevo podnijela ostavku, formira nova vlada koja bi bila sastavljena isključivo od nestranačkih ličnosti.

"Ne želimo više politiku da se miješa u sve pore života, što je bio slučaj do sada. Želimo da vlada bude sastavljena od stručnjaka koja će onda biti odobrena od strane građana i dajemo im rok do 1. marta za to", poručio je Polić.

"Želimo da se eliminiše korupcija. Nismo imali nikog osuđenog za korupciju posljednjih godina i niko od političara nije odgovarao za krađu miliona. Želimo da se socijalna politika potpuno promijeni. Imamo puno siromašnih", ukazao je on dodajući da ljudi ne mogu više da žive od sredstava koje dobijaju i da nije ni čudo da je ovih dana došlo do socijalne eksplozije.

Upitan ko stoji iza protesta on je objasnio da se radi o spontanim okupljanjima građana, koji protestuju zbog stanja u zemlji i da je cijela stvar u nastajanju.

"Nama nije cilj biti vlast. Želimo da način na koji se ponaša vlast iz korijena promijeni, ko god to bio", poručio je on rekavši da je sve počelo radničkim buntom u Tuzli, koji je izazvao eksploziju u cijeloj zemlji.

U proglasu narodnog pokreta poručuje se da su oni "građani Sarajeva, bez imena, nacionalnosti ili stranačke pripadnosti" a vladajućoj garnituri na čelu sa Bakirom Izetbegovićem, Zlatkom Lagumdžijom i federalnim premijerom Nerminom Nikšićem da im neće uspjeti "medijski spin o demonstrantima kao o razularenim narkomanima među kojima je pronađeno 12 kilograma droge".

Neće im proći, poručuju, ni izjave o demonstrantima kao ubačenim elementima sa strane.

Traže povećanje minimalne penzije na 400 konvertibilnih maraka i prestanak zaduživanja kod MMF-a, kao i prestanak rasta cijena komunalija i uvođenja novih nameta.

Zahtjeva se da se nedostajuća sredstva namire oduzimanjem nelegalno stečene imovine kroz reviziju privatizacije, ograničavanjem najviše plate budžetskih korisnika, ukidanjem nepotrebnih putovanja, smanjenjem broja kantona, reduciranjem voznog parka.... Sve to objavljeno je u saopštenju grupa Udar i Revolt koje su okupile građane BiH koji, kako tvrde, žele promjene BiH. Oni traže i puštanje uhapšenih demonstranata.

Tuzla

Stotinjak građana Tuzle ponovo se danas okupilo ispred zapaljene zgrade kantonalne Vlade da bi pružili podršku građanima u drugim gradovima i ponovili zahtjeve upućene poslanicima kantonalne Skupštine.
Almir Arnaut, jedan od inicijatora protesta 5. februara ispred Tužilaštva Tuzlanskog kantona i Kantonalnog suda, očekuje da će kantonalna Skupština ispoštovati postignuti dogovor sa predstavnicima demonstranata i obespravljenih radnika.

"Tražim od visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da zaštiti mene i moju porodicu, jer svakodnevno dobijam brojne prijetnje. Takođe, želim naglasiti da je riječ o narodnom pokretu, koji je nestranački i koji se bori za bolje sutra svih građana", rekao je Arnaut.

Nakon novog sastanka Kolegijuma Skupštine Tuzlanskog kantona odlučeno je da nastava u osnovnim i srednjim školama bude odgođena do daljeg.
.
U Bihaću 500 demonstranata

I danas su se na glavnom gradskom trgu u Bihaću okupili građani koji traže ostavku kantonalnog premijera Hamdije Lipovače. Lokalni mediji javljaju da ih zasad ima 500 među kojima su i predstavnici boračkih udruženja. Oni prijete blokadom saobraćajnica. Još nije poznato gdje se tačno nalazi premijer Unsko-sanskog kantona, pošto je on demantovao, a mediji kasnije ponovo potvrdili da je sa ženom i troje djece pobjegao u Hrvatsku. Skupštinskoj komisiji Unsko-sanskog kantona danas su predstavnici nefomalnog pokreta "Bosansko proljeće" predali zahtjev za smjenu kantonalne Vlade. Oni su zatražili da kantonalna Skupština danas održi vanrednu sjednicu na kojoj bi bila završena procedura smjene premijera Unsko-sanskog kantona Hamdije Lipovače

(MONDO/agencije, foto: Nemanja Jovanović/Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE