• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada FBiH pozvala na smirivanje tenzija

Vlada FBiH, koja je u stalnom zasjedanju, pozvala je na smirivanje tenzija, prestanak nasilja i otpočinjanje dijaloga.

Federalna Vlada ponovila je da razumije iskazano nezadovoljstvo i opravdane zahtjeve obespravljenih radnika.

Iz federalne Vlade ističu da ni jedna politička funkcija nije vrijedna gubitka ijednog života, te, s ciljem očuvanja ustavno-pravnog poretka FBiH i BiH, pozivaju sve političke subjekte na usvajanje izmjena propisa i donošenje odluke o održavanju vanrednih izbora na kojima će građani izabrati vlast u demokratskoj proceduri.

Ističući da oni koji su proteste iskoristili za rušenje i paljenje institucija time neće riješiti nijedan problem, iz Vlade FBiH navode da će, u saradnji sa Evropskom komisijom, u najkraćem roku, uputiti u Parlament FBiH set antikoruptivnih zakona.

U saopštenju se podsjeća da je to, uz zdravstveno osiguranje i uvezivanje staža, jedan od tri ključna zahtjeva obespravljenih radnika.

"Kako bi se odmah moglo pristupiti rješavanju ovih pitanja, Vlada FBiH još jednom poziva na smirivanje tenzija, prestanak nasilja i otpočinjanje dijaloga i rada institucija", ističe se u saopštenju.

Vlada FBiH, navodi se u sopštenju, neće biti smetnja onima koji, u skladu s Ustavom i zakonima, legalno mogu preuzeti odgovornost za ispunjavanje istaknutih zahtjeva i upravljanja institucija.

"Svjesna svoje odgovornosti za funkcionisanje sistema, kao i nadležnosti čije bi nezvršavanje moglo dovesti do potpune paralize svih tokova života, Vlada će sve svoje obaveze savjesno i blagovremeno izvršavati, kao i do sada", dodaje se u saopštenju. 

LIJANOVIĆ: NE DOZVOLITI PALJENJE INSTITUCIJA

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije BiH Jerko Ivanković Lijanović pozvao je sve nezadovoljne građane koji protestuju da ne dozvole paljenje institucija, jer smatra da upravo to može biti s ciljem prikrivanja dokumentacije koja se u njima nalazi. 

Lijanović je u saopštenju naveo da razumije nezadovoljstvo građana koji su u teškom ekonomskom položaju, te da su se ovi protesti morali desiti, jer "Vlada FBiH nije imala sluha da riješi njihove probleme, na šta je Narodna stranka (NS) 'Radom za boljitak' upozoravala u protekle tri godine". 

"Smatram da ti protesti ne treba da završe bez pozitivnih rješenja. Podsjećam da smo mi u NS 'Radom za boljitak' na vanrednoj sjednici Predsjedništva donijeli zaključak da se hitno desi izmjena Ustava FBiH kako bi se ukinuli kantoni i napravila ušteda do 500 miliona KM. Taj novac bi mogli usmjeriti u poboljšanje položaja naših obespravljenih građana", naglasio je Lijanović. 

Povodom pojavljivanja pogrešnog tumačenja određenih informacija u pojedinim medijima o eventualnom uklanjanju dokumentacije koja se tiče federalnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, on je pozvao medije da ne šire dezinfomacije, "kako ne bi doprinosili daljoj eskalaciji neželjenih situacija". 

Lijanović je istakao da zaposleni u Ministarstvu, na čijem je čelu, "rade požrtvovano, normalno, redovno i završavaju sve zadate obaveze".

(Srna/MONDO)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE