• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fejt: Za sever Kosova ni kanton ni autonomija

Specijalni predstavnik Evropske unije za Kosovo Piter Fejt rekao je da Srbi na severu Kosova neće dobiti ni kantone, ni autonomiju.

 Fejt: Za sever Kosova ni kanton ni autonomija Izvor: MONDO

"To nije predviđeno i nikad o tome nisam raspravljao sa Vladom Kosova. To nije cilj međunarodne upravljačke grupe za Kosovo i nije deo našeg plana. U našoj agendi je da se Srbima daju specijalne veze, što podrazumeva i transfer fondova iz Beograda za Srbe ovde, ako je to potrebno", rekao je Fejt za današnji prištinski dnevnik "Koha ditore".

Međutim, prema njegovim rečima, sve to se mora obaviti uz potpuno poštovanje kosovske vlade i teritorijalnog integriteta Kosova.

Fejt je, povodom prava Srba na Kosovu, pomenuo delove Ahtisarijevog plana i rekao da se "procesi neće vratiti unazad".

"Prema Ahtisarijevom planu je veoma jasno da su privilegovane veze između Srba ovde i Beograda u oblastima: prosveta, zdravstvo, religiozni objekti. Te veze moraju biti transparentne i mora se poštovati vlada u Prištini. Videćete kako ćemo to realizovati jer sada vam neću dati sve detalje", rekao je Fejt.

Prema njegovim rečima, srpska zajednica na severu Kosova i njihovi lideri podstiču se da priznaju realnost.

Dodao je da je otvoren za kontakte sa Beogradom, ali da je "realista i misli da nije najpopularniji za sada u Beogradu".

Na pitanje kako ocenjuje pretnje Srbije prema Kosovu i da li ih vidi kao faktore destabilizacije, Fejt je ponovio da osuđuje nasilje i pojedine izjave ministara u Vladi Srbije.

"Mogu ponoviti ono što su rekli naši evropski lideri da se nasilje osuđuje i da se osuđuju izjave ministara u Beogradu koje su podsticale nasilje. Žao nam je i osuđujemo pretnje koje se dešavaju na severu Kosova i koje utiču na rad srpskih Kosovara na evropskim projektima", rekao je Fejt.

Najavio je da će, kao specijalni predstavnik EU, dopustiti formiranje ministarstva inostranih poslova Kosova.

"Ne vidim razlog zašto se ne bi to uradilo. Ovo ministrastvo je deo državnih institucija, i mi ga vidimo kao prioritet", rekao je Fejt.

"Misija Pitera Fejta nema nikakav pravni osnov u međunarodnom pravu i on to dobro zna. Njegove izjave imaju privatni karakter i u svakom slučaju one nemaju nikakvu obavezujuću snagu ni za Srbiju, ni za Srbe koji žive na Kosovu i Metohiji", izjavio je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić Tanjugu reaugujući na Fejtovu izjavu.

On je dodao da je to "tako sada i tako će i ostati, sve dok se gospodin Fejt sa svojom misijom ne povuče sa Kosova i Metohije".

(agencije/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE