• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počelo suđenje za Ibarsku pred Vrhovnim sudom

Ibarska magistrala prvi slučaj nakon 35 godina u kome Vrhovni sud radi glavni pretres.

 Počelo suđenje za Ibarsku pred Vrhovnim sudom Izvor: MONDO

Pred Vrhovnim sudom Srbije u ponedeljak je počelo suđenje za ubistvo četiri funkcionera Srpskog pokreta obnove (SPO) i pokušaj ubistva predsednika te stranke Vuka Draškovića na Ibarskoj magistrali 3. oktobra 1999. godine.

To je drugi slučaj u istoriji Vrhovnog suda Srbije, ustanovljenog pre
161 godinu, da taj sud otvara glavni pretres u nekom predmetu.

U insceniranoj saobraćajnoj nesreći 3. oktobra 1999. godine poginuli su funkcioneri SPO-a Veselin Bošković, Zvonko Osmajlić, Vučko Rakočević i Dragan Vušurović, a predsednik SPO-a Vuk Drašković je zadobio povrede.

Predsednik sudskog veća Vrhovnog suda Dragomir Milojević rekao je na početku pretresa da je odluka o otvaranju suđenja pred tim sudom doneta jer se pojavila "sumnja u ispravnost dokaza i sumnja u istinitost odlučnih činjenica".

"Bilo je necelishodno ukidati prvostepenu presudu i zato je odlučeno da se otvori pretres pred Vrhovnim sudom. Osnovni razlozi su potreba pravičnosti i potreba da se konačno predmet završi", rekao je Milojević.

Suđenje je počelo čitanjem presude prvostepenog suda koju je pročitao sudija izvestilac Dragan Jocić.

Suđenje bi trebalo da traje do petka, 7. marta, a predviđeno je i svedočenje oštećenog, predsednika SPO Vuka Draškovića.

Drašković je novinarima, u pauzi suđenja, rekao da je dobro što je Vrhovni sud odlučio da "sudi i presudi kako bi se stavila tačka na 10 godina agonije pravde i porodica poginulih".

"Nadam se da će Vrhovni sud presuditi na osnovu činjenica u skladu sa zakonom, a to znači da Legija (optuženi Milorad Ulemek) i ostali izvršioci i organizatori dobiju maksimalne kazne od 40 godina zatvora", rekao je Drašković.

Prema njegovim rečima, istu kaznu trebalo bi da dobiju i bivši šef DB Radomir Marković, bivši načelnik beogradskog DB-a Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić.

Drašković je potvrdio da će u svom svedočenju ukazati na očiglednost "zločina države i Državne bezbednosti i da je Ulemek od njih morao dobijati naloge".

"Povoljna je okolnost što će se koristiti i iskaz Radomira Markovića sa suđenja za ubistvo Ivana Stambolića u kojem je rekao da je naloge za politička ubistva dobijao od Slobodana Miloševića, a da ih je izvršavao preko Legije koji je dalje odabirao ekipe za likvidacije", rekao je lider SPO.

Drašković je naveo da će presudom biti "stavljena tačka i doneta ovozemaljska pravda".

Presudom Okružnog suda u Beogradu od 16. februara 2007. godine bivši pukovnik DB-a Milorad Ulemek osuđen je na 15 godina zatvora, a bivši šef DB-a Radomir Marković na osam godina zatvora.

Pripadnici JSO-a Duško Maričić, Branko Berček, Nenad Bujošević i Leonid Milivojević osuđeni su na po 14 godina zatvora.

Za pomaganje izvršiocima posle ubistva na Ibarskoj magistrali, bivši direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na dve godine i pet meseci zatvora, a nekadasnji načelnik Uprave saobraćajne policije Dragiša Dinić osuđen je na godinu i sedam meseci zatvora, dok je bivsi šef beogradske saobraćajne policije Vidan Mijailović osuđen na devet meseci zatvora.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković oslobođen je optužbe za ubistvo i osuđen na osam godina zatvora zbog pomaganja učiniocima posle izvršenog krivičnog dela.

Bivši načelnik beogradskog DB-a Milan Radonjić i bivši šef beogradske policije Branko Đurić oslobođeni su optužbe da su pomagali u ubistvu.

Vrhovni sud Srbije je ranije, rešavajući po žalbama, ukinuo prethodne dve presude.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE