• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fejt: Srbija ne treba da plaća kosovski dug

Specijalni predstavnik EU na Kosovu Piter Fejt izjavio je da Srbija treba da prestane da otplaćuje spoljni dug Kosova.

 Fejt: Srbija ne treba da plaća kosovski dug Izvor: MONDO

On smatra da je to jedini način da institucije u Prištini preuzmu odgovornost u ekonomiji.

"Srbija treba u dogledno vreme da prestane sa otplaćivanjem kosovskog inostranog duga i jedna odredba iz plana Martija Ahtisarija odnosi se na taj problem. Treba da se stvore aranžmani preko kojih će Kosovo snositi odgovornost na ovom polju", rekao je Fejt u intervjuu mitrovičkom radiju "Kontakt Plus".

Fejt, čijem se dolasku i prisustvu Misije EU na Kosovu Beograd oštro protivi, kazao je da je pravni osnov za njegov dolazak u pokrajinu Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti, ne precizirajući o kom se delu rezolucije radi.

"Ne pravimo razliku između delova rezolucije. Rezolucija se sagledava u celosti… U njoj stoji da je potrebno civilno prisustvo na Kosovu", rekao je Fejt i dodao da je u toku proces rekonfiguracije UNMIK-a.

"Misija EU neće zameniti UNMIK na Kosovu, vrlo je verovatno da će UNMIK ostati prisutan, ali u mnogo manjem obimu", naveo je holandski diplomata, koga je Međunarodna upravljačka grupa, formirana u Beču prošle sedmice, imenovala za međunarodnog predstavnika na Kosovu.

Fejt je najavio da će raditi na sprovođenju Ahtisarijevog plana za Kosovo, iako plan nije prihvaćen u Savetu bezbednosti UN.

Govoreći o vezama kosovskih Srba i Beograda, Fejt je kazao da u sektoru obrazovanja i zdravstva one treba da ostanu, ali uz uslov da vlasti u Prištini o tome budu obaveštene i da se sve odvija na transparentan način.

"Treba da postoji i ostane finansijska veza Beograda i kosovskih Srba ali ta veza mora da bude posredstvom centralne banke Kosova, što je jedan od glavnih kriterijuma i u EU", rekao je Fejt.

On je kazao da je otvoren za bilo koji kontakt sa zvaničnim Beogradom. "Sve ovo treba da se slegne i da počnemo da razgovaramo jedni sa drugima i da ne gledamo samo pravne aspekte već i one od kojih ljudi mogu da imaju koristi", ocenio je Fejt konstatujući različitosti Beograda i Prištine oko Kosova.

On je potvrdio da misija EU razmišlja o dolasku na sever Kosova i da se na tom pitanju radi postepeno.

Upitan kako gleda na to što Srbi sa severa Kosova ne žele carinu između ovog dela Pokrajine i ostatka Srbije, Fejt je rekao da je carina u nadležnosti UNMIK-a.

"Ovo su izazovi za UN, jer je naplata carine u nadležnosti UN, a ne na Vladi Kosova. Svi ti napori (demonstracije Srba) su usmereni u pogrešnom smeru, jer u ovom slučaju ugrožava se UNMIK. Nadam se da će Joakim Riker veoma brzo vratiti carinu na sever Kosova", kazao Fejt.

On je šefa UNMIK-a označio takođe kao odgovornog za povratak srpskih radnika u zgradu Opštinskog i Okružnog suda u severnoj Mitrovici, rekavši da ne vidi razloga zbog čega tim ljudima nebi bilo dozvoljeno da rade.

Fejt je najavio da će sudovi na Kosovu koji budu pod ingerencijom EU raditi i na rasvetljavanju etnički motivisanih zločina u pokrajini.

"Nameravamo da dovedemo međunarodne sudije i tužioce koji će raditi na tim slučajevima baš zbog njihove osetljivosti, a u međuvremenu radićemo i na obuci Srba da rade u multietničkom sudskom sistemu", rekao je Fejt.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE