• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Slobodanka Tasić srpska Ana Frank"

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić uporedio je devojčicu izbeglu sa Kosova Slobodanku Tasić sa Anom Frank.

 "Slobodanka Tasić srpska Ana Frank"  Izvor: MONDO

Srpska devojčice sa Kosova Slobodanke Tasić, čije je potresno pismo predsednik Srbije Boris Tadić pročitao na Savetu bezbednosti, bila je primorana da zbog pretnji Albanaca napusti Kosovo i Metohiju, rekao je u ponedeljak šef diplomatije Vuk Jeremić na sednici Saveta UN za ljudska prava u Ženevi.

Slobodanka, koja je imala sedam godina kada je počelo bombardovanje SRJ, kada je njen otac Saša nestao i kada je morala da napusti svoje rodno selo Strezovce, napisala je pismo Tadiću u kojem je opisala tešku situaciju u kojoj se nalazi kao interno raseljeno lice na Kosovu, gde živi u strahu i bolu.

Jeremić je citirao deo pisma u kojem je Slobodanka navela da je njoj i drugoj srpskoj deci na Kosovu "oduzeto pravo na nedužno detinjstvo, pravo na slobodan život, pravo na sreću, da je oduzeto pravo na toplinu porodičnog života" i zatražila od predsednika da učini sve kako im ne bi bilo oduzeto "i pravo na život u svojoj zemlji".

"Sada su pokušali da joj oduzmu čak i to pravo. Slobodanka danas više ne boravi stalno na Kosovu. Kada je predsednik Tadić pročitao pismo, njena porodica je bila primorana da pobegne zbog pretnji kosovskih Albanaca. Rekli su joj 'seti se šta se dogodilo tvom mužu'", rekao je Jeremić.

"To je bilo previše za porodicu ove mlade Srpkinje sa Kosova - za Anu Frank sa Balkana. Nju, međutim, mesto rođenja i dalje privlači, tako da se stalno kreće izmedju bezbednosti, koju joj pruža centralna Srbija, i opasnosti Kosova, kojim vladaju secesionisti", naglasio je sef srpske diplomatije.

"To je današnja realnost na Kosovu. Mračna, ružna realnost koja leži u srcu Evrope. To je realnost koju su neki odlučili da nagrade nezavisnošću", ukazao je Jeremić na sednici Saveta UN za ljudska prava.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE