• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojska Srbije je spremna da brani državu

Pomoćnik ministra odbrane Dušan Spasojević izjavio je da je Vojska Srbije spremna da brani zemlju i izvrši svako naređenje državnog vrha.

 Vojska Srbije je spremna da brani državu Izvor: MONDO

Na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, Spasojević je odbacio tvrdnje predstavnika Srpske radikalne stranke da je moral u našim oružanim snagama loš, i da ima prisluškivanja oficira.

On je poručio predstavnicima radikala da izjavama da je vojska nespremna da brani zemlju šire defetizam radi sticanja jeftinih političkih poena.

Spasojević je podsetio da u Vojsci Srbije, po zakonima o odbrani i vojsci, nije dozvoljeno bilo koje stranačko ili ideološko angažovanje.

Član Odbora Božidar Delić (SRS) je rekao da Vojska Srbije nije spremna da brani državu i najavio da će radikali uskoro tražiti ocenu ustavnosti Zakona o vojsci i odbrani.

Članovi Odbora su prethodno usvojili predloge zakona o potvrđivanju sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Vlade Srbije i vlada Slovačke i Bugarske, koji će se naći na dnevnom redu parlamenta na zasedanju koje se održava u sredu.

Spasojević je objasnio da oba sporazuma predstavljaju pravni osnov za bilateralnu vojnu saradnju i da su to tipski sporazumi koji su prethodno dobila pozitivni mišljenje Vlade Srbije.

Članovi Odbora jednoglasno su podrzali sporazum sa Slovačkom, dok su predstavnici radikala smatrali da sporazum sa Bugarskom ne treba da se nađe na dnevnom redu Skupštine Srbije.

To su obrazložili time što je Slovačka saopštila da neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije, dok se Bugarska nije decidno izjasnila o stavu u vezi sa statusom srpske pokrajine.

Delić je rekao da radikali ne žele da dođu u situaciju da raskidaju sporazum sa Bugarskom ukoliko ta država prizna nezavisnost pokrajine, dok je Spasojević objasnio da potpisivanje tih sporazuma nije u suprotnosti sa Akcionim planom Vlade Srbije.
Član Odbra Dragan Šormnaz (DSS) je rekao da je Srbiji potrebna međunarodna saradnja u raznim oblastima, pa i vojnoj, izražavajući očekivanje da Bugarska, kao i veliki broj država u svetu, neće priznati nezavisnost pokrajine.

Predsednik Odbora Ivica Dačić je rekao da je od MUP-a i Ministarstva odbrane, kao i od bezbednosnih službi, zatražio da pripreme izvešstaj o stanju bezbednosti posle jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije.

Dačić je naveo i da će, čim taj izveštaj stigne, sazvati sednicu Odbora na kojoj će se razmatrati pitanja poslanika Vladana Batića (DHSS) i o napadima na strane ambasade u Beogradu posle mitnga "Kosovo je Srbija".

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE