• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bramerc: Prioriteti Haga Mladić i pritisak na Srbiju

Prioritet Haškog tribunala ostaje hapšenje Ratka Mladića i nastavak pritiska na Srbiju, izjavio je novi tužilac Tribunala Serž Bramerc.

 Bramerc: Prioriteti Haga Mladić i pritisak na Srbiju Izvor: MONDO

U intervjuu briselskom dnevniku "Soar" Bramerc je istakao da je za njega "teško zamislivo" da Tribunal okonča rad, a da prethodno ne budu uhapšeni preostali haški optuženici - a pre svih Ratko Mladić i Radovan Karadžić.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da je Mladić u Srbiji, Bramerc je rekao: "Zasad nemam razloga da verujem da se ne nalazi u Srbiji".

Što se Karadžića, pak, tiče, Bramerc je rekao da nema nikakvu informaciju o mestu njegovog boravka.

On je istakao da je nedavno, neposredno po proglašenju jednostrane nezavisnosti Kosova, morao da odloži posetu Beogradu zato što to "nije bio baš povoljan trenutak za razgovore o saradnji", ali je najavio da će "vrlo brzo" posetiti Srbiju, koja ostaje glavni prioritet njegovog rada.
Bramerc je, takođe, najavio da će "slediti put Karle del Ponte" i da će nastaviti da održava napetost u javnom mnjenju kako bi ono ostalo zainteresovano za tu temu.

"Znamo da bi neki želeli da što je moguće pre zatvorimo vrata Tribunala", istakao je Bramerc.

On je, takođe, rekao da su za njega Kosovo i Haški tribunal "dva odvojena procesa".

"Srbija je obavezna da sarađuje s Haškim tribunalom na osnovu rezolucija Saveta bezbednosti. Taj pravni kontekst ostaje nepromenjen", naglasio je on, dodajući da je, što se Kosova tiče, "očigledno da je to pitanje veoma političko, kako u regionu, tako i u Srbiji".

"Želim da stvorim partnerstvo sa zemljama regiona, da razgovaram sa svim sagovornicima, da Srbiji dokažem da ova nesrećna stranica istorije mora konačno biti okrenuta", rekao je on.

"U kontaktu smo sa službama bezbednosti i pravosuđem. Želim da nastavim saradnju s tim službama, koje ne rade u baš lakom okruženju", dodao je Bramerc.

Belgijski pravnik je, na koncu, ostavio otvorenu mogućnost da suzi optužnicu protiv Ratka Mladića u slučaju da dođe do suđenja.

"To je pitanje o kojem ćemo svakako raspravljati", izjavio je Bramerc.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE