• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Narodnjaci za rezoluciju SRS

Poslanici DSS i NS spremni su da se u dnevni red sednice parlamenta koja se održava u sredu, uvrsti predlog rezolucije SPS o Kosovu i EU.

 Narodnjaci za rezoluciju SRS Izvor: MONDO

Poslanici DSS i NS spremni su da se u dnevni red sednice parlamenta koja se održava u sredu, uvrsti Predlog rezolucije o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije u odnosima s međuanarodnim oganizacijama, posebno EU, koji je podnela Srpska radikalna stranka, izjavio je šef te poslanicke grupe Miloš Aligurdić.

"Uz izvesne izmene teksta mi bi bili raspoloženi da to prihvatimo iz prostog razloga što ta rezolucija u svojoj osnovi govori o postupanju države i državnih organa u skladu sa ustavom Srbije", rekao je Aligurdić novinarima u parlamentu.

On je istakao da Srbija treba da ide procesom evropskih integracija, kao i da potpiše sporazum sa EU.

"Istovremeno, smatramo da EU mora da prepozna Srbiju kao celovitu jedinstvenu državu, uključujući i Kosovo i Meotohiju", rekao je Aligrudić, objašnjavajući da je to u kontekstu samoproglašenja takozvane nezavisne države Kosovo i priznanja nekih zemalja članica EU neprave realnosti.

On je ocenio da "nije na odmet da se ponovi stav srpskog parlamenta, jer se on ni u čemu ne razlikuje od teksta rezolucije koju je Skupština usvojila pre par meseci, a potpuno je i u skladu sa državnom politikom Srbije".

"Mi bismo voleli da rezolucija odražava protivljenjenje Euleksu kao krajnje nelegalnoj stvari, da izrazi volju parlamenta Srbije ka evropskim integracijama, ali ako i mi kao Srbija smemo da postavimo neki minimalni uslov, to je da oni koji žele sa nama da potpišu ugovor o pridurživanju doživljavaju Srbiju kao jedinstvenu i teritorijalno celovitu državu", istako je Aligrudić.

On je preneo da su predstavnici DSS u konaktu s radikalima predložili neke manje izmene teksta rezolucije, ali da bi suština ostala ista.

Upitan da li će ovakav stav DSS može dovesti u opasnost Vladu i vladajuću koaliiciju, Aligurdić je odgovorio - "Što se nas tiče - ne može".

"Mislimo da postupamo u skladu sa jedinstvenom državnom politikom o Kosovu i Metohiji, u skladu sa Ustavom i pređašnjim rezolucijama Skupštine", rekao je on.

Aligrudić je ponovio da ulazak Srbije u EU nije sporan, kao i volja građana, dodajući da se u osnovi i radikali tome ne protive.

"Prioritet je borba za integritet države, a zatim integralna država može da bude članica međunarodne organizacije. Važno je ponovo pozvati EU da prihvati da je i to realnost i da ugovori koje Srbija potpisuje sa njom moraju podrazumevati integritet države", zaključio je on.

Poslanička grupa SRS zatražila je da se dnevni red redovne sednice parlamenta koja počinje u sredu proširi i da se kao prva tačka uvrsti njihov Predlog rezolucije o zaštiti teritorijalnog integriteta Srbije u odnosima s međunarodnim organizacijama, posebno EU.

Pošto je parlament od u redovnom zasedanju, poslanici na početku sednice treba da se izjasne o predlozima za proširenje dnevnog reda ili predlozima za razmatranje po hitnom postupku, a zatim glasaju o dnevnom redu u celini.

Predlogom rezolucije koju je podnela SRS predviđeno je da Srbija neće pregovarati o prijemu u članstvo EU ukoliko Unija jasno ne potvrdi celovitost državne teritorije Srbije.

Rezolucijom bi se od EU zatražilo povlačenje odluke o slanju misije Euleks na Kosovo i Metohiju, a od država koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti pokrajine poništenje tih odluka.

(Tanjug/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE