• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hag: O Stanišiću iza zatvorenih vrata

Poslednja rasprava uoči početka suđenja bivšem šefu SDB Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću odvija se u Hagu iza zatvorenih vrata.

 Hag: O Stanišiću iza zatvorenih vrata Izvor: MONDO

Poslednja rasprava uoči početka suđenja bivšem šefu Službe državne bezbednosti Srbije Jovici Stanišiću i njegovom saradniku Franku Simatoviću zvanom Frenki odvija se pred Haškim tribunalom iza zatvorenih vrata.

Suđenje Stanišiću i Simatoviću, optuženim za zločine u Hrvatskoj i BiH 1991-95., trebalo bi da počne 10. marta.

Dvodnevna pretprocesna rasprava posvećena je, kako se veruje u Hagu, bolesti Stanišića i pitanju da li je on sposoban da mu se sudi.

Argumente odbrane i optužbe razmatra sudsko veće predsedavajućeg Patrika Robinsona (Patrick) s Jamajke u kojem su i novopostavljene sudije Pedro David iz Argentine i Mišel Pikar (Mićelle Picard) iz Francuske.

Stanišićeva odbrana je krajem januara zatražila od Tribunala da obustavi postupak protiv njega zato što on usled bolesti nije sposoban za suđenje.

Tužilaštvo se tome usprotivilo, tvrdeći da je, iako oboleo, Stanišić sposoban da mu se sudi.

Obe strane su svoje stavove potkrepile izveštajima lekara specijalista koji su, međutim, izveli oprečne zaključke o tome da li je Stanišić dovoljno zdrav da mu se sudi.

Po nalogu sudija, Stanišića su, kada se sredinom februara vratio s privremene slobode u pritvor suda, pregledali i nezavisni lekari specijalisti koji su svoj izveštaj podneli krajem prošlog meseca.

Branioci tvrde da se Stanišićevo fizičko stanje ciklično pogoršava usled hroničnog oboljenja organa za varenje i da to "u značajnoj meri smanjuje njegovu sposobnost da učestvuje u svrsishodnoj pripremi svoje odbrane".

"To ima značajan uticaj naročito na njegovu sposobnost da braniocima daje uputstva, da igra aktivnu ulogu u svojoj odbrani i da svedoči u svoju odbranu, što ga čini nesposobnim za suđenje", konstatuje branilac Hert-Jan Knops (Gert-Jan Knoops) u podnesku.

Odbrana se poziva na nalaze dvojice izraelskih lekara, kao i specijalista s VMA u Beogradu koji leče Stanišića, gastroenterologa Dina Tarabara i psihijatra Miodraga Blagojevića.

Tužilac Dermot Grum (Groome) uzvratio je, u pisanom podnesku, da zahtev odbrane nema utemeljenje u medicinskim dokazima i da ga stoga sudijem moraju odbaciti.

"Njegovo zdravstveno stanje nije toliko teško da bi ugrozilo njegovo pravo na pravično suđenje i da učestvuje u svojoj odbrani...
Raspoloživi medicinski dokazi ne pokazuju da Stanišiću manjka sposobnosti razumevanja, a zasigurno ne u stepenu koji bi ga učinio nesposobnim za suđenje", tvrdi tužilac.

To su, precizira se u podnesku tužilaca, utvrdili holandski gastroenterolog Remko van den Bomgard (Remco Boomgard) i psihijatar Ninoslav Mimica koji su Stanišića, kao eskperti Tužilaštva, pregledali krajem oktobra prošle godine.

Prema tužiocu Grumu, Stanišić je, takođe, pokazao da može da svedoči u svoju odbranu time što je "četiri do pet sati" odgovarao na pitanja u Tužilaštvu za ratne zločine u Beogradu. U podnesku se ne precizira kada je to bilo.

Stanišić i Simatović optuženi su za zločine nad Hrvatima i Muslimanima tokom ratova u Hrvatskoj i BiH 1991-95. Četiri tačke optužnice na teret im stavljaju zločine protiv čovečnosti (progon, ubistva, deportacije i prisilno premeštanje), a jedna kršenje zakona i običaja ratovanja (ubistvo).

Između ostalih zločina, na teret im se stavlja i streljanje šest muslimanskih civila u okolini Trnova u junu 1995. koje su počinili pripadnici paravojne formacije Škorpioni. Snimak tog streljanja prikazan je na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Tribunalom.

Uhapsile su ih vlasti u Srbiji tokom operacije Sablja posle ubistva premijera Zorana Đinđića, 12. marta 2003. godine. Stanišić je prebačen u Hag 11. juna, a Simatović 30. maja te godine.

U prvom pojavljivanju pred sudijom, obojica su izjavili da nisu krivi.

Stanišić i Simatović pušteni su na privremenu slobodu do početka suđenja 9. decembra 2004. godine. Po nalogu Tribunala, u pritvor u Sheveningenu vratili su se 11. februara ove godine.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE