• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Obilježen Dan bijelih traka u Prijedoru

Autor mondo.ba

U Prijedoru se danas obilježava Dan bijelih traka, u znak sjećanja na ubijene građane Prijedora i okoline tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Inicijativa “Jer me se tiče” saopštila je da ovogodišnje obilježavanje ovog dana predstavlja još jedan korak ka mirenju sa prošlošću, što je preduslov bilo kakve priče i djelovanja u zajedničkoj budućnosti i pomirenju u BiH.

Iz Inicijative su pozvali sve građane BiH da 31. maja stave bijelu traku oko ruke, u znak solidarnosti sa svim žrtvama kojima se negira pravo na sjećanje, bez obzira na porijeklo.

U Prijedoru će ovaj dan biti obilježen protestnom šetnjom, polaganjem cvijeća sa imenima 102 ubijene djece na glavnom gradskom trgu, te prikupljanjem potpisa za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora.

Na današnji dan 1992. godine, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru izdale su naredbu putem lokalnog radija da nesrpsko stanovništvo obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršavima, a da pri izlasku iz kuća nose bijele trake oko rukava.

Prema zvaničnim podacima udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 muškaraca, žena i djece bilo zarobljeno u logorima u okolini Prijedora.

Muškarci su uglavnom zatvarani u logorima Keraterm i Omarska, a žene u logoru Trnopolje.

Dan bijelih traka pokrenut je iz Prijedora, a za cilj ima borbu za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale tamo gde im se to zabranjuje, na osnovu etničke pripadnosti.

Tagovi

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE