• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O Rezoluciji tek kada vlada da mišljenje

Skupština Srbije razmatraće rezoluciju o EU i Kosovu tek kada vlada da svoje mišljenje, odlučio predsednik parlamenta Oliver Dulić.

 O Rezoluciji tek kada vlada da mišljenje Izvor: MONDO

Sednica skupštine Srbije na kojoj je trebalo da se raspravlja o predlogu rezolucije Srpske radikalne stranke o Kosovu, a koju su podržali Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, po svemu sudeći, danas neće biti ni održana.

Nakon što je Skupština stavila na dnevni red predlog rezolucije, predsednik parlamenta Oliver Dulić proglasio je pauzu dok Vlada Srbije ne dostavi svoje mišljenje o predlogu.

Sednice vlade obično se održavaju četvrtkom.

Prolećno zasednje je trebalo da počne u 10 časova, ali iako je sala bila puna poslanika, prilikom utvrđivanja kvoruma nije ubačeno dovoljno poslaničkih kartica. To je bio samo uvod u formiranje nove većine u parlamentu.

Predsednik skupštine Oliver Dulić proglasio je pauzu, kako bi se sakupio forum, a sat kasnije, u nastavku sednice, krenulo se sa utvrđivanjem dnevnog reda.

Predlozi zakonskih rešenja koje je uputila Vlada Srbije Skupštini na donošenje prolazili su sa 131-133 glasa za, a 96-98 poslanika nije glasalao uopšte.

Zatim je šefica poslaničkog kluba Demokratske stranke Nada Kolundžija odustajala od svih predloga njene stranke za izmene dnevnog reda.

Sve se odvijalo kao na pokretnoj traci po već unapred smišljenom scenariju. Na kraju utvrđivanja dnevnog reda predlog da se rasprava o predlogu rezolucije radikala stavi kao prva tačka usvojen je sa 132 glasa za, 92 protiv i pet uzdržanih.

Odmah nakon toga javio se Tomislav Nikolić, šef poslaničkog kluba SRS, koji je obavestio poslanike da će predsednik Skupštine prekinuti sednicu čim se stavi na dnevni red rezolucija, sa opravdanjem da je pre rasprave potrebno da vlada da mišljenje o predlogu.

On je rekao da po zakonu, ako vlada ne dostavi svoje mišljenje, poslanici mogu da raspravljaju o predlogu i zamolio Olivera Dulića da ne prekida sednicu i ne produžava agoniju. "Ako ste političar od karijere ja vas molim da to ne činite. U protivnom ćemo predložiti vaše razrešenje", rekao je Nikolić u svom obraćanju.

Nikolić je rekao da protiv rezolucije niko ne može da glasa jer je u potpunosti zasnovana na Ustavu Srbije.

Oliver Dulić ga nije poslušao i proglasio je pauzu u zasedanju Skupštine sve dok Vlada Srbije ne dostavi svoje mišljenje o predlogu radikala.

Dulić je rekao da je zatražio još u utorak od Vlade Srbije mišljenje o predloženom dokumentu, ali da ono nije stiglo, zbog čega je odredio pauzu. On je dodao da ni jedna tačka dnevnog reda ne može da počne bez vladinog mišljenja.

Tokom obraćanja Nikolića i Dulićevog saopštavanja odluke salom su se nekoliko puta prolamali aplauzi.

Predlogom te rezolucije parlament Srbije poziva EU da "jasno i nedvosmisleno" potvrdi celovitost državne teritorije Srbije, kao uslov za nastavak pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji.

"Srbija će pregovarati o prijemu u članstvo EU ukoliko Unija ispuni ovaj, najmanji mogući, zahtev države Srbije", navodi se u tekstu dokumenta u kojem se osuđuje "protivpravna odluka EU" o slanju misije Euleks na Kosovo i konstatuje da je EU prekršila osnovne principe međunarodnog prava.

Skupština, predlaže se u dokumentu, poziva EU da povuče odluku o slanju misije Euleks, a zemlje članice EU, koje su priznale jednostranu nezavisnost, da tu odluku ponište.

Nada Kolundžija je nakon sednice izjavila da bi podnošenje inicijative za smenu Dulića značilo kraj Vlade Srbije.

Kolundžija je novinarima u Skupštini Srbije rekla da DS, međutim, nema nameru da ruši vladu i da je u interesu te stranke da vlada nastavi da vodi politiku koja je utvrđena prilikom njenog formiranja.

Oliver Dulić je novinarima rekao da on ne može da bude na čelu parlamenta koji će izglasati "antievropsku rezoluciju".

Upitan kada će zakazati nastavak sednice, Dulić je odgovorio da će skupština biti nastavljena u petak u 10 sati, ukoliko vlada na sednici u četvrtak da mišljenje o predloženom dokumentu.

Tomislav Nikolić rekao je novinarima da će radikali podneti inicijativu za razrešnje Dulića zbog toga što je prekinuo sednicu kada je trebalo da počne rasprava o rezoluciji.

DSS će videti kako će se odrediti prema predlogu radikala za smenu Dulića kada dobije pismeno obrazloženje tog zahteva, rekao je novinarima šef poslaničke grupe te stranke Miloš Aligrudić.

On je rekao da je DSS predložila organizovanje referenduma na kome bi se građani izjasnili da li su za to da Srbija uđe u EU celovita, sa Kosovom, ili bez Kosova.

(www.mtsmondo.com - foto Tanjug)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE