• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tadić: U Akcionom planu nema nasilja

Predsednik Srbije kaže da Akcionim planom nije predviđena bilo kakva vojna akcija na Kosovu.

 Tadić: U Akcionom planu nema nasilja  Izvor: MONDO

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je da Akcioni plan za delovanje državnih organa Srbije posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova nema u sebi elemente nasilja, niti vođenja nekog novog rata.

Plan je usredsređen na to da Srbija sačuva integritet, stabilnost, živote, bezbednost i perspektivu gradjana koji žive na Kosovu i Metohiji, rekao je Tadić u intervjuu za nedeljnik "Vreme" i izrazio uverenje da će vlada naći formu da pred skupštinom i javnošću obrazloži elemente Plana koji treba da budu dostupni javnosti.

Komentarišući to što ovih dana Srbi sa Kosova odbijaju saradnju i kontakt s predstavnicima međunarodnih institucija, Tadić je rekao da se "to ne traži", već da se traži da i dalje na terenu funkcionišu, da se implementiraju sve odluke UN.

Predsednik Srbije je rekao i da postupci srpskih policajaca na Kosovu koji odbijaju da primaju naredbe Kosovske policijske službe (KPS) nisu deo Akcionog plana i ocenio da je "zahtev potpuno logičan"
pošto su Albanci proglasili nezavisnost na jednostran način i ulaze u jednostran proces, nezavisno od volje srpskog stanovništva.

Tadić je još ocenio "da će život na terenu definisati dalje funkcionisanje UN, Euleksa i kosovskih institucija" i definisati srpske institucije na Kosovu i Metohiji, ali i da "Vlada i Ministarstvo za Kosovo i Metohiju moraju da preduzimaju samo one akcije koje su u skladu s našim Ustavom i koje štite i poštuju međunarodni pravni poredak".

Tadić je dodao da je zahtevao da to Ministarstvo napravi neku vrstu revizije pristupa ovoj situaciji i da vrlo brzo izađe s planom kako će se vladati u narednom periodu.

Na pitanje da li podela Kosova deluje kao iracionalno rešenje, Tadić je odgovorio da "nijedno rešenje za Kosovo nije iracionalno, ukoliko je prihvatljivo za obe strane, i koje je na kraju eventualno prihvaćeno na referendumu".

"Mi kao srpski narod ne možemo imati stabilan razvoj ukoliko ne razrešimo istorijske konflikte na jednom širem prostoru jugoistočne Evrope. Tu moramo imati u vidu srpsko-hrvatski, srpsko-bošnjački i srpsko-albanski konflikt. Krenuli smo u rešavanje prva dva, a ovaj poslednji dobija svoju kritičnu tačku upravo na Kosovu i Metohiji", rekao je Tadić i naglasio da građani žele da se taj problem reši.

Predsednik Srbije je naglasio da je za njega prihvatljivo "svako rešenje koje bi podržali građani".

Komentarišući je kao "šovinističku akciju", Tadić je povodom besplatne podele hleba ispred pekara u Somboru čiji su vlasnici Albanci kazao da bi vrlo rado otišao tamo i kupio hleb i da će to uraditi čim bude u mogućnosti.

"To što se dešava našim sugrađanima apsolutno je neprihvatljivo, neprimereno i ružno. Želim da dam podršku tim našim gradđnima, i Albancima, i Gorancima, kao i Mađarima, Hrvatima i svima ostalima. Svi oni imaju pravo da pošteno rade svoj posao i niko ne sme da im ugrožava egzistenciju", rekao je predsednik Srbije.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE