• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za zapadni Balkan četiri milijarde evra od EU

Evropski komesar Oli Ren saopštio je da će Evropska unija za podršku razvoju područja zapadnog Balkana izdvojiti četiri milijarde evra do 2010.

 Za zapadni Balkan četiri milijarde evra od EU  Izvor: MONDO

Ren je to rekao obrazlažući izveštaj Evropske komisije o zapadnom Balkanu, u kojem je, u delu o Srbiji, ocenjeno da je "Srbija suočena sa strategijskim izborom u pogledu svoje budućnosti" i pozvan Beograd da potvrdi opredeljenje za svoju evropsku budućnost i dosad isticano opredeljenje za tešnje veze s EU.

Evropski komesar je naglasio da će biti preduzete konkretne mere i instrumenti za podršku ekonomskom i političkom napretku zapadnog Balkana, uključujući korake za ukidanje evropskih viza, dodelu stipendija i uključivanje akademskih gradjana regiona u evropske naučno-tehničke i kulturne programe.

Biće data i snažna podrška zoni slobodne trgovine CEFTA, jačanju civilnog društva u državama zapadnog Balkana, dodao je Ren.

U dokumentu Evropske komisije se podvlači da su "predsednički izbori u februaru 2008. potvrdili evropske težnje Srbije" i naglašava da su "regionalna saradnja i dobri susedski odnosi važniji nego ikad za to da Srbija i ceo region budu u stanju da nastave napredovanje ka Evropskoj uniji".

U kontekstu kosovskog pitanja, evropski ministri su pozdravili dalje prisustvo međunarodne zajednice na Kosovu na temelju rezolucije 1244 SBUN i istakli "spremnost EU da odigra vodeću ulogu u jačanju stabilnosti regiona".

Ukupna neophodna pomoć Kosovu je procenjena na milijardu evra do 2010, kako za podršku političkom i ekonomskom razviju Kosova, tako i za troškove međunarodnog i EU prisustva na Kosovu.

"Evropska komisija smatra da je, u svetlu zaključaka Saveta ministara EU, važno da Beograd i Priština poštuju ranije date obaveze o uzdržavanju od bilo kakvih aktivnosti ili poruka koje mogu ugroziti bezbednosnu situaciju", navodi se u izveštaju.

Evropska komisija smatra da je "Kosovo učinilo dalji napredak ka demokratskom i multietničkom društvu" i navodi da se u novoj vladi u Prištini nalaze i ministri iz redova srpske i turske zajednice.
Kosovska vlada je "preuzela obavezu dobrog postupanja prema manjinama, a posebno kosovskim Srbima" i naglasila je važnost evropskih reformi, navodi se u izveštaju.

(Beta/www.mtsmondo.com)

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE